Sacha Modolo heeft vrijdag de dertiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. Alberto Contador verloor door een valpartij zijn roze trui aan Fabio Aru.

Lampre-renner Modolo kwam in de 'vlakste etappe ooit', van Montecchio Maggiore naar Jesolo, als eerste over de streep in een massasprint.

Giacomo Nizzolo (Trek) en Elia Viviani (Team Sky) werden respectievelijk tweede en derde. Moreno Hofland van Lotto-Jumbo sprintte in de regen naar plek zeven.

In de laatste kilometers was er een valpartij waarbij onder meer klassementsleider Contador, nummer twee Aru en nummer twaalf Richie Porte betrokken waren. Aru werd echter minder lang opgehouden door Contador en kwam eerder eerder over de streep dan de man in het roze.

De renner van Astana nam daardoor de leiding in het klassement over van de Spanjaard van Tinkoff-Saxo. Het betekent voor Contador, die nu 19 seconden toegeeft op de Italiaan, de eerste keer dat hij zijn leiderstrui kwijtraakt in een grote ronde. Aru's ploegmaat Mikel Landa staat derde op 1.14.

147 kilometer

Het peloton hoefde in de regenachtige etappe slechts 147 kilometer af te leggen, waardoor er pas om 14.00 uur het startsein werd gegeven.

Drie renners kozen vroeg de aanval. Marco Frapporti (Androni), Jérôme Pineau (IAM Cycling) en Rick Zabel (BMC) bleven lange tijd vooruit, maar werden op zo'n zeventien kilometer van de eindstreep ingerekend door het peloton.

In de resterende kilometers kreeg niemand meer de kans om te ontsnappen en maakten de renners zich op voor een massasprint. Daarin bleek Modolo in een door de valpartij uitgedund peloton uiteindelijk de sterkste.

Aru begon de etappe met zeventien seconden achterstand op Contador, maar maakte die dankzij de valpartij in de laatste kilometers dus ruimschoots goed.

Er zijn nog acht etappes te gaan in Italië. Zaterdag wacht de renners een individuele tijdrit over ruim 59 kilometer van Treviso naar Valdobbiadene. Daarin zit één klim van de vierde categorie.