Philippe Gilbert heeft donderdag de twaalfde rit in de Giro d'Italia gewonnen. De Belg was in de stromende regen de sterkste van een groepje favorieten op een steil klimmetje in Vicenza.

Het betekende de eerste overwinning van het seizoen voor Gilbert en zijn tweede in de Ronde van Italië na de twintigste etappe in de Giro van 2009.

Alberto Contador eindigde op drie seconden als tweede voor Diego Ulissi, Simon Geschke en Enrico Battaglin. De Spanjaard verstevigde zijn leiding in het klassement.

Door zes bonificatieseconden en doordat Fabio Aru acht tellen later dan Contador over de streep kwam, is het verschil tussen de nummer één en twee van het klassement nu zeventien seconden. Mikel Landa staat derde op 55 tellen.

Steven Kruiswijk begon met de favorieten aan de slotklim en kwam op de 24e plaats als beste Nederlander over de streep op de Monte Berico. Hij verloor net als Aru (26e) acht seconden op Contador.

Van der Lijke

De eerste 140 van de in totaal 190 kilometer waren vlak, maar dat zorgde er juist voor dat er ontzettend hard werd gereden in de beginfase van de etappe. In het eerste uur werd 52,2 kilometer afgewerkt. Alle vluchtpogingen waren daardoor gedoemd om te mislukken.

Na iets minder dan tachtig kilometer koers lukte het vijf renners dan toch om weg te rijden uit het peloton. De Nederlander Nick van der Lijke kreeg Patrick Gretsch (AG2R), Kenny Elissonde (FDJ), Enrico Barbin (Bardiani) en Davide Appollonio (Androni) met zich mee.

Het vijftal kreeg een voorsprong van tweeënhalf minuut, maar daarna schoot het peloton weer in gang en werd de kopgroep op de eerste klim van de dag, met nog ruim zestig kilometer te gaan, al weer gegrepen.

De 21-jarige Belg Louis Vervaeke probeerde het vervolgens een tijdje in zijn eentje, maar aan de voet van de Crosara, een klim van derde categorie, was ook zijn vluchtpoging voorbij.

Clement

Stef Clement was een van de renners die in de door regen zeer gevaarlijke afdaling onderuit ging. De Nederlander van IAM Cycling bleef lang op het asfalt liggen, maar stapte weer op zijn fiets. Simon Gerrans kon ook door na een val, maar was wel kansloos voor de ritzege.

Alle valpartijen zorgden voor versplintering aan kop van de koers. Nadat zo'n 25 renners samen waren gekomen met nog zo'n vijftien kilometer te gaan, sprong Franco Pellizotti weg. Kruijswijk probeerde nog even achter de Italiaan aan te gaan, maar de Nederlander kwam niet weg.

Het bleef onrustig achter Pellizotti en Tanel Kangert wist wel aan te sluiten bij de 37-jarige renner van Androni. Dat duo pakte een seconde of 25 en ging als eerste het op de Cauberg lijkende slotklimmetje op.

Gilbert plaatste zijn versnelling echter op het juiste moment, ging over Pellizotti en Kangert heen en kon al voor de streep zijn eerste overwinning van 2015 vieren.