Alberto Contador deelde in de finale van de elfde rit van de Giro d'Italia nog een speldenprikje uit op de laatste klim. De rozetruidrager zag dat een paar van zijn concurrenten niet meer helemaal fris waren in het regenachtige Imola.

"Er was op dit parcours niet veel ruimte om tijdwinst te boeken, maar ik wist dat een paar renners niet heel veel plezier hadden", zei Contador na de door Ilnoer Zakarin gewonnen etappe op de site van zijn ploeg Tinkoff-Saxo.

"Je kon het niet heel goed merken, maar ik zag dat een paar concurrenten zich niet heel goed voelden, dus koos ik ervoor om een aanval te plaatsen."

De demarrage van de Spanjaard leverde uiteindelijk geen tijdwinst op, want alle klassementsleider finishten in een grote groep op ruim een minuut van Zakarin.

Toch heeft Contador wel wat kunnen leren van zijn versnelling. "Er waren wat leuke, kleine dingen te zien toen ik aanviel."

Improviseren

Ploegleider Steven de Jongh sprak van een "natte maar goede dag" na de elfde rit. "We wilden Alberto zo veel mogelijk beschermen. En op het eind improviseerde hij nog een beetje om zijn rivalen te testen."

Contador heeft in het klassement nog steeds maar drie seconden voorsprong op de nummer twee Fabio Aru. Mikel Landa staat derde op 46 tellen.