Ilnoer Zakarin heeft woensdag de elfde etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. Steven Kruijswijk ging wederom in de aanval, maar kwam niet verder dan de zesde plaats.

De 25-jarige Zakarin, die eerder deze maand de Ronde van Romandië won, kwam in de 153 kilometer lange rit van Forli naar Imola solo over de streep op het circuit van de finishplaats.

Eerder in de etappe was de Rus van Katoesja weggereden uit een kopgroep van zeven renners, waaronder Kruijswijk. De kopman van Lotto-Jumbo kon net als de overige vijf niet volgen en finishte uiteindelijk als zesde op 53 seconden.

In de slotkilometers plaatste klassementsleider Alberto Contador nog een aanvalletje, maar dat had geen gevolgen voor het klassement. Alle favorieten bleven bij elkaar en finishten in dezelfde tijd.

Enkele kilometers daarvoor was Rigoberto Uran, de nummer zes van het klassement, onderuit gegaan. Hij kon echter niet veel later weer aansluiten bij het peloton en verloor geen tijd.

Kopgroep

Al vroeg in de regenachtige etappe ging een aantal renners in de aanval en opnieuw was Kruijswijk één van hen. De kopman van Lotto-Jumbo liet zich zaterdag en zondag ook al van voren zien, maar greep toen eveneens naast de dagzege.

Kruijswijk reed in een kopgroep van oorspronkelijk tien renners. Die bestond verder uit Carlos Betancur, Matteo Montaguti (beiden AG2R), Ruben Fernandez, Beñat Intxausti (beiden Movistar), Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin), Franco Pellizotti (Androni-Giocattoli), Diego Rosa (Astana), Marek Rutkiewicz (CCC) en Zakarin.

De vluchters kregen een voorsprong van maximaal drieënhalve minuut van het peloton, dat gedurende de koers in stukken brak. Later smolten de meeste groepen weer samen en waren het vooral de ploegen van de klassementsrenners zoals Team Sky, Astana en Tinkoff-Saxo die controleerden. Vrijwel alle sprinters waren al gelost door het heuvelachtige parcours.

In de slotfase bleven er nog zeven renners over in de kopgroep, waaronder Kruijswijk. Bij een demarrage van Zakarin kon echter niemand volgen en de Rus bleef vervolgens uit de greep van de jagende achtervolgers.

De eerste grote groep, met onder anderen Stef Clement en Martijn Keizer, kwam vlak daarachter op iets meer dan een minuut van de winnaar over de streep.