Richie Porte baalt van de tijdstraf van twee minuten die hij dinsdag kreeg in de Giro d'Italia, maar de Australiër laat zich daardoor niet van de wijs brengen.

De Australische kopman van Team Sky kreeg in de slotfase van de tiende etappe materiaalpech. Hij kreeg hulp van landgenoot Simon Clarke van Orica-GreenEdge, die zijn voorwiel aan Porte afstond. Dat is echter niet toegestaan, waardoor de organisatie hem strafte.

"Het is frustrerend, maar het heeft weinig zin om er over te klagen", zegt Porte woensdag op de website van Team Sky. "Het was een technische fout, hoewel het op dat moment echt het laatste was waar ik aan dacht."

Door de straf kan Porte de eindzege in de Giro zo goed als zeker vergeten. Zijn achterstand op rozetruidrager Alberto Contador bedraagt nu 3.09 minuten en Porte is gezakt naar de twaalfde plek in het algemeen klassement.

"Ik moet het accepteren, we kijken nu weer vooruit als team. Niemand hoeft eraan te twijfelen hoe graag ik deze koers alsnog wil winnen. Er zijn nog twee weken te gaan en tot nu toe is het een geweldige Giro."

"Er is nog een aantal zware etappes te rijden. Deze straf motiveert mij en de ploeg juist alleen maar om te proberen tijd terug te pakken."

Clarke

Ook Clarke kreeg een tijdstraf van twee minuten. "Ik wilde alleen maar zo snel mogelijk finishen en mijn verlies proberen te beperken. Het is een hard gelag dat Simon een tijdstraf kreeg terwijl hij met slechts één wiel langs de weg stond", aldus Porte.

De Australiër kon niet in beroep gaan tegen de straf. Porte verloor door materiaalpech in de tiende rit al 47 seconden op klassementsleider Contador.