Richie Porte heeft dinsdag een tijdstraf van twee minuten gekregen van de organisatie van de Giro d’Italia omdat hij een wiel van een andere renner heeft aangenomen.

De Australische kopman van Team Sky kreeg in de slotfase van de tiende etappe te maken met materiaalpech. Hij kreeg hulp van landgenoot Simon Clarke van Orica-GreenEdge, die zijn voorwiel aan Porte afstond. Dat is echter niet toegestaan.

De leiding van de Ronde van Italië besloot daarop zowel Porte als Clarke een tijdstraf van twee minuten te geven. Door de straf kan Porte de eindzege in de Giro zo goed als zeker vergeten. Zijn achterstand op rozetruidrager Alberto Contador bedraagt nu 3.09 minuten en Porte is gezakt naar de twaalfde plek in het algemeen klassement.

Giro-directeur Mauro Vegni zei dat de organisatie niets anders kon doen dan Porte en Clarke straffen. ''Regels zijn nou eenmaal regels. Die behoor je te respecteren voor de geloofwaardigheid van de sport en in dit geval de Giro.''

Vegni voegde daaraan toe dat de ploegen niet in beroep kunnen tegen de straffen. ''Het incident is door de commissarissen beoordeeld. Hun uitspraak blijft staan.''

Zware straf

Sky-baas Dave Brailsford kon zich niet vinden in de straf voor Porte. "Het is natuurlijk erg teleurstellend dat een sportief gebaar in het heetst van de strijd heeft geresulteerd in zo'n zware straf. Niemand probeerde op reglementaire wijze voordeel te behalen."

"Maar dit besluit maakt ons alleen nog maar vastberadener om te vechten in deze koers. Richie en het team zijn er klaar voor om de handschoen op te pakken en de Giro duurt nog lang."

Porte verloor door materiaalpech in de tiende rit al 47 seconden op de Spaanse klassementsleider.