De Italiaan Nicola Boem heeft dinsdag in Forli de tiende etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven.

Boem was de beste van een kopgroep van vier man, die verrassend uit de greep van het peloton bleef. 

Het was voor de coureur van Bardiani zijn tweede overwinning als prof. Matteo Busato en Alessandro Malaguti finishten respectievelijk als tweede en derde.

Moreno Hofland werd op de zeventiende plaats de beste Nederlander.

Richie Porte verloor in de slotfase 47 seconden in het algemeen klassement door materiaalpech. Na afloop van de rit werd Porte ook nog bestraft door de leiding van de Giro. Hij kreeg een tijdstraf van twee minuten, omdat hij een achterwiel had aangenomen van landgenoot Simon Clarke en dat is niet toegestaan.

De Australische kopman van Team Sky zakt daardoor naar de twaalfde plaats op 3.09 minuut van rozetruidrager Alberto Contador. De Spanjaard finishte in het peloton.

Na vijf kilometer vormde de kopgroep zich in de vlakke etappe van 200 kilometer met één helling van de vierde categorie.

Gatto

De vijf Italianen Alan Marangoni, Oscar Gatto, Busato, Malaguti en Boem kregen een maximale voorsprong van ruim 4,5 minuut van het peloton.

Het peloton begon onder aanvoering van Lotto-Soudal te laat met voluit koersen en kwam achttien seconden tekort om de vier bij te halen. Een massasprint bleef daardoor uit. Giacomo Nizzolo won de sprint van het peloton.

Boem profiteerde in de slotfase van het feit dat Oscar Gatto, op papier de snelste spurter van de vluchters, op enkele kilometers van de meet uit de kopgroep wegviel met een lekke band.

In de sprint liet Boem daarna Busato en Malaguti achter zich. Marangoni, de vierde vluchter, had vlak daarvoor geprobeerd weg te rijden uit de kopgroep. Hij werd echter weer bijgehaald en eindigde als vierde.

Boem is door zijn overwinning ook de nieuwe leider in het puntenklassement.