Tom Boonen was maandag erg blij met de eerste rustdag in de Giro. "We hadden echt wel rust nodig, want dit is het extreemste wat ik in een grote ronde heb meegemaakt", stelt de Belg.

De renner van Etixx-Quick Step zegt dinsdag in Het Laatste Nieuws dat er voortdurend op het scherp van de snede werd gekoerst in de eerste Giro-week. 

"Er wordt gewoon supersnel gereden, zeker in de eerste korte etappes. Wat er zaterdag in de eerste zestig kilometer gebeurde, is echt niet normaal. Het peloton lag in vier, vijf stukken", aldus Boonen.

Boonen is niet te spreken over de lange ritten van eind vorige week. "De rit van vrijdag was 264 kilometer lang. En zondag opnieuw. Daarna nog een verplaatsing van 350 kilometer: het is genoeg om iedereen moe te krijgen. Ik vraag me trouwens af waar lange ritten goed voor zijn in een grote ronde. Dat is kapotmakerij zonder meerwaarde."

Milaan

De Belg weet nog niet of hij de Giro uit gaat rijden. "Mijn planning hangt niet af van wat de rest van de ploeg doet. Ik zal de laatste week niet veel kunnen helpen. Rigoberto Uran zit nu in een situatie waarin hij stilaan naar voren kan schuiven en hij niet zo veel ploegmaats nodig heeft als Alberto Contador en Fabio Aru, die nu eerste en tweede staan."

Boonen hoopt Milaan te bereiken, maar dan moet hij nog wel iets kunnen winnen. "Ik heb twee keer de Tour uitgereden: één keer won ik de slotrit in Parijs, één keer nam ik de groene trui mee naar huis."

"Alle andere keren heb ik er voor niets bij gereden. Dan ga ik liever naar huis om mijn krachten te sparen. Ik hoor dat graag: renners die zeggen dat ze de Tour uitgereden hebben. Maar veel van hen zijn de rest van het seizoen niks meer waard."