Richie Porte is heel erg blij met hoe hij het eerste gedeelte van de Ronde van Italië is doorgekomen. De 30-jarige kopman van Team Sky bezet de derde plaats in het algemeen klassement, op slechts 22 seconden van rozetruidrager Alberto Contador.

"We staan er na negen dagen fantastisch voor. Het is mooi om zo dicht op Contador en Fabio Aru te staan en tijd te hebben gepakt op Rigoberto Uran", zei Porte maandagavond op een persconferentie tijdens de rustdag. "Voorlopig ben ik heel tevreden."

Naar eigen zeggen heeft de Australiër nog geen enkel moeilijk moment beleefd in een eerste week waarin vooral Aru's ploeg Astana de koers hard maakte.

"Ik ben nog niet in het rood geweest, zoals ook de bedoeling was. Wel is het niet altijd makkelijk om die jongens van Astana te volgen. Zondag gingen ze met negentig kilometer te gaan eraan trekken. Wij hebben ons wat minder geprofileerd, maar dat vind ik prima."

Porte beperkt zich tot nu toe tot het volgen van Aru en Contador. "Ik weet niet of het veel zin heeft om aan te vallen in de eerste week. Laat Aru en Mikel Landa het werk maar doen. Er komt een moment dat je de prijs daarvoor moet betalen, misschien in de derde week."

Tijdrit

De volgende confrontatie tussen de klassementsrenners is waarschijnlijk pas zaterdag, in een bijna zestig kilometer lange individuele tijdrit.

"Ik heb het parcours verkend en het zijn eigenlijk twee tijdritten voor de prijs van één. In het tweede gedeelte moet er veel worden geklommen, dat ligt mijn concurrenten ook wel. Ik heb echter veel vertrouwen. Dit seizoen klopte ik renners als Rohan Dennis al in een tijdrit."

Zijn eerste grote ronde als kopman van Team Sky bevalt Porte wel. "Ik had niet verwacht dat algemeen directeur Dave Brailsford afgelopen weekeinde een helikopter voor mij zou regelen om me naar het hotel te brengen, maar het zijn dat soort kleine dingen waardoor je minder stress hebt."