Erik Breukink denkt dat de Nederlandse renners in de tweede en derde week van de Giro d'Italia kansrijk blijven voor een ritzege.

"Er rijden types die een rit kunnen winnen en ze laten een hoog niveau zien. Het zou ook wel verdiend zijn", zegt de oud-toprenner in gesprek met NU.nl.

Moreno Hofland (tweede in etappe twee), Steven Kruijswijk (tweede in rit negen) en Tom-Jelte Slagter (zevende in etappe negen) waren in de openingsweek al dichtbij dagsucces in Italië.

"Kruijswijk kan zeker nog een rit winnen, al is het natuurlijk een sterk veld. In elke groep zitten mannen die moeilijk te kloppen zijn. Misschien moet Pieter Weening het Slagter en Kruijswijk nog eens voordoen", verwijst Breukink naar de Fries die vorig jaar een rit won in Italië.

Breukink werd als renner tweede, derde en vierde in het eindklassement van de Giro. De 51-jarige tijdritspecialist werkt momenteel als ploegleider bij Team Roompot en kent de renners van Kruijswijks formatie Lotto-Jumbo goed door zijn tijd als technisch directeur bij voorganger Rabobank.

Kruijswijk gaf voor de Giro aan dat deze ronde zijn toekomst bepaalt als klassementsrenner. Is hij geen betere avonturier?
"Ja, ik denk dat op deze manier koersen hem beter ligt. In 2011 reed hij ook vanuit de achterhoede de top tien binnen en zat hij niet drie weken lang bij de beste renners. Kruijswijk komt voor het klassement ook tekort in tijdritten en het echte hooggebergte. Wat hij nu laat zien is heel knap. Het is al een hele strijd om in de voorste groep te zitten en dan doet hij ook nog twee keer mee om de overwinning."

Wie is jouw favoriet voor de eindzege?
"Die val van Contador heeft het wel spannend gemaakt, maar die is het meest allround. Ik heb vanaf het begin in hem geloofd en verwacht dat hij steeds minder last heeft van die schouderblessure. Die lange tijdrit van zaterdag wordt een grote test, al gaan de Dolomieten straks bepalend zijn. Porte zou de beste tijdrijder moeten zijn, maar die zie ik later wel weer tijd verliezen. Bij Aru, die jong en gretig is, twijfel ik of hij dit drie weken volhoudt. Van Uran had ik trouwens meer verwacht, misschien komt die nog terug."

Hoe verklaar jij het spectaculaire verloop van de eerste Giro-week?
"Dat heeft alles met het parcours te maken, er is misschien één echt vlakke rit geweest. Die strijd om het klassement maakt het ook meteen leuk. Er zijn natuurlijk ook heel veel mensen gaan aanvallen die de illusie van een goed klassement is ontnomen door die tempoversnelling van Astana in de vierde etappe. In Italië hebben ze dat parcours knap in elkaar gezet voor aanvallers, het is heel open. Ze hoeven die lange etappes van ruim boven de 200 kilometer trouwens niet meer te doen van mij. Voor de aantrekkingskracht kunnen ze beter korte ritten doen net als in Spanje. Die zijn het meest spectaculair."

Had Roompot een rol kunnen spelen in deze Giro?
"Het was moeilijk geweest om negen man te hebben die daar in staat zijn om iets te doen. Het is voor ons net iets te vroeg. We hadden in die laatste week echt niet meegekund. We hebben geprobeerd een wildcard voor Spanje te krijgen, maar achteraf is zonder grote rondes het beste. Heel veel van die kleine rondjes achter elkaar is al zwaar voor onze smalle selectie en dan hebben we nog geluk gehad met ziektes en blessures."