Rigoberto Uran erkende zondag na de finish van de negende etappe dat hij een van de verliezers van de eerste week in de Giro d'Italia is.

"Ik heb nu een aardig grote achterstand", liet de Colombiaan van Etixx-QuickStep weten aan Cyclingnews nadat hij op driekwart minuut finishte van rozetruidrager Alberto Contador, Fabio Aru en Richie Porte.

"Het zijn weer wat seconden erbij, het verschil is twee minuten. Ik ben echter een vechter en zal niet opgeven. De situatie kan snel veranderen, zeker in een koers van drie weken."

Uran had in de zware ritten van dinsdag en woensdag nog last van naweeën van bronchitis. Zaterdag kon de Colombiaan de favorieten wél volgen, maar zondag moest hij toch weer passen.

"Ik kon gewoon het ritme niet aan. Het enige dat ik kon doen was de schade beperken. Het is heel jammer, want zaterdag had ik een goed gevoel tijdens de beklimmingen."

De eerstvolgende afspraak voor de klassementsrenners is normaal gesproken de zestig kilometer lange individuele tijdrit van zaterdag. Op papier is Uran, die in 2013 en 2014 tweede werd in de Giro, van de favorieten het sterkst in de eenzame strijd tegen de klok.

"Na de tijdrit maken we de balans op en kijken we wat het doel wordt voor de derde week. De komende dagen probeer ik het verlies in elk geval te beperken."