Peter Sagan heeft na een zeer spannend einde de Ronde van Californië op zijn naam geschreven. Mark Cavendish boekte zondag zijn vierde etappezege in de slotrit naar Pasadena.

Sagan begon de laatste dag van de achtdaagse koers met twee seconden achterstand op klassementsleider Julian Alaphilippe, maar pakte vijf bonificatieseconden door achter Cavendish en Wouter Wippert derde te worden in de eindsprint van de 105 kilometer lange slotrit.

Het verschil tussen de Slowaak van Tinkoff-Saxo en de nummer vier Tyler Farrar was slechts een banddikte.

Sagan, die de vierde en de zesde etappe won, eindigde de ronde zo met drie tellen voorsprong op Alaphilippe, die zaterdag de macht had gegrepen door een zege in de koninginnenrit naar Mount Baldy.

Robert Gesink was de beste Nederlander in het klassement. De kopman van Lotto-Jumbo eindigde achter Sergio Henao en Joe Dombrowski als vijfde op 1 minuut en 15 seconden van de winnaar

Cavendish was deze week eerder de beste in de eerste, tweede en vijfde etappe. Wippert eindigde voor de tweede keer als tweede en werd ook een keer derde in Amerika. De 24-jarige Nederlander was zo de nummer drie in het puntenklassement.