Tom-Jelte Slagter heeft zondag net naast een etappezege in de Ronde van Italië gegrepen. De 25-jarige renner van Cannondale-Garmin werd in de slotfase van de negende rit afgetroefd door Paolo Tiralongo.

Op ruim vier kilometer van de aankomst moest Slagter de Italiaan van Astana laten rijden. Even daarvoor had Tiralongo de Nederlander bijgehaald.

Steven Kruijswijk eindigde als tweede; de renner van Lotto-Jumbo bleef een groepje achtervolgers nipt voor. Slagter passeerde als zevende de streep.

De negende etappe finishte niet bergop, maar kende door de lengte (224 kilometer) en de opeenvolging van heuvels een hoge moeilijkheidsgraad.

Alberto Contador behoudt de roze leiderstrui, al verloor hij in de sprint één van zijn vier seconden voorsprong op Fabio Aru.

Hoog tempo

Het tempo in de openingsfase van de laatste etappe voor de rustdag lag extreem hoog. Pas nadat een groep van elf renners zich afscheidde van het peloton kwam er enige rust.

Tot de elf vluchters behoorden twee Nederlanders: Slagter en Kruijswijk, die zaterdag ook al de hele dag in de aanval reed. Ze kregen onder anderen Tiralongo, Carlos Betancur en voormalig Girowinnaar Ryder Hesjedal met zich mee.

Doordat een aantal koplopers nog redelijk 'kort' in het klassement stond, kreeg de kopgroep slechts beperkt de ruimte. Op ongeveer 80 kilometer van de aankomst besloot Slagter het alleen te proberen.

De coureur van Cannondale-Garmin verdedigde kilometers een voorsprong van om en nabij de minuut op de achtervolgers en had het geluk dat het peloton, aangevoerd door Tinkoff-Saxo, het lange tijd rustig aan deed.

Slagter werd in de slotfase echter bijgehaald door de 37-jarige Tiralongo, die uit de groep van achtervolgers afkomstig was. De routinier reed snel weg bij de Nederlander.

Aru actief

De favorieten roerden zich in de slotfase. Op de laatste beklimming viel Aru aan, waarop Contador reageerde. Ook Mikel Landa en Richie Porte konden mee, terwijl Rigoberto Uran moest passen. De Colombiaanse tijdrijder verloor kostbare tijd.

Dinsdag, na de rustdag, is een redelijk vlakke etappe. De klassementsrenners moeten waarschijnlijk pas zaterdag weer aan de bak, wanneer er een zestig kilometer lange individuele tijdrit op het programma staat.