Richie Porte en Fabio Aru vermoeden dat de schouderblessure van Alberto Contador meevalt. De rozetruidrager in de Ronde van Italië, die donderdag zwaar ten val kwam en daarbij een ontwrichte schouder opliep, hield zaterdag stand in een etappe met aankomst bergop.

"Ik denk niet dat je veel problemen kunt hebben als je zo snel een berg op fietst", aldus Porte in gesprek met Cyclingnews.

"We zullen de komende dagen zien hoe het met hem gaat. Ik heb veel respect voor Alberto, hij is een grote vechter."

Porte bezet na acht etappes de derde plaats in het klassement van de Giro, op slechts 22 seconden van Contador. Astana-kopman Aru volgt op vier seconden. Het was de Italiaan die zaterdag twee aanvallen plaatste die de leider in de koers wist te pareren.

"Volgens mij is Contador in orde, er is niet zoveel mis met hem", aldus Aru, die onderweg zelfs twee seconden verloor omdat de Spanjaard als tweede eindigde bij een bonificatiesprint.

"Hij was heel alert, uiteindelijk zullen die seconden niet veel uitmaken. Ik ben tevreden met het verloop van de rit. We wilden de kopmannen van andere teams isoleren en daarin zijn we geslaagd."

De etappe van zondag eindigt niet bergop, maar is door de vele bergen wél lastig. "Het kan zomaar weer oorlog worden", voorspelt Porte. "Duidelijk is dat Astana bloed ruikt, ze zullen Contador bestoken en ik hoop daarvan te profiteren."