Julian Alaphilippe heeft zaterdag de zevende en voorlaatste etappe van de Ronde van Californië gewonnen. De Fransman nam tevens de leiderstrui over van Peter Sagan.

Alaphilippe bleek in de koninginnenrit op de slotklim de sterkste van een uitgedund peloton en kwam solo over de streep. Sergio Henao van Team Sky werd tweede.

Lotto-Jumbo-kopman Robert Gesink kon het tempo van de voorsten uiteindelijk niet volgen en eindigde als achtste op exact een minuut van de winnaar. Laurens ten Dam kwam 26 seconden na Gesink als tiende binnen.

Sagan vocht op de slotklim voor wat hij waard was, maar gaf uiteindelijk 47 seconden toe op Alaphilippe. Dat waren er twee te veel, want zijn voorsprong in het algemeen klassement bedroeg 45 tellen.

Achter Alaphilippe (Etixx-QuickStep) en Sagan (Tinkoff-Saxo) staat Henao derde in het klassement op 33 seconden. Gesink steeg van de zesde naar de vijfde plaats. Hij geeft een minuut en elf seconden toe op de leider.

De Ronde van Californië wordt zondag afgesloten met een relatief vlakke etappe. Sagan kan door bonificatieseconden alsnog de leiding in het eindklassement voor zich opeisen.