Steven Kruijswijk zag zijn aanval zaterdag in de achtste etappe van de Ronde van Italië op enkele kilometers van de eindstreep stranden, maar de kopman van Lotto-Jumbo blijft strijdvaardig.

De Brabander had, nadat hij eerder tijdens de Giro veel tijd verloor ten opzichte van de favorieten, al aangekondigd in de aanval te gaan. Zijn mislukte poging heeft dat voornemen niet veranderd.

"Ik moest op de toppen van mijn kunnen blijven rijden om een kans te maken", aldus Kruijswijk over zijn vluchtpoging, waarbij hij uiteindelijk enige tijd solo aan kop reed. "Ik hoopte dat ze achter mij een keer zouden breken. Uiteindelijk brak ik zelf."

"Dat is jammer, maar ik dacht dat ik op deze manier een goede kans zou maken op de ritzege. Uiteindelijk zit ik er ook niet ver vandaan."

Gezien zijn achterstand in het klassement hoopt Kruijswijk nog altijd op een ritzege in Italië. De klimmer merkt dat hij in vorm is en dat een dagsucces tot de mogelijkheden behoort.

"Ik weet dat het lastig wordt om nog in de top tien van het klassement te eindigen. Daarom wil ik aanvallend rijden en voor een etappezege gaan. Ik merk dat ik daar de benen voor heb en ga het volgende week ook zeker nog een keer proberen."

Scenario

Kruijswijk had vooraf al zijn zinnen gezet op de achtste rit en zag het gewenste scenario in eerste instantie uitkomen. "Ik besloot aan te vallen op de eerste lange klim van de dag. Ik had al in mijn hoofd dat ik het vandaag wilde gaan proberen en ik voelde me goed."

"Achter mij ontstond een groepje achtervolgers met daarin allemaal goede klimmers. De samenwerking verliep bij hen echter niet vlekkeloos en daarom besloot ik mijn eigen tempo te blijven rijden."

Uiteindelijk werd Kruijswijk 25e nadat hij in de slotklilometers instortte. Door zijn actie steeg hij wel zes plekken in het klassement. Kruijswijk staat 25e op 11 minuten en 21 seconden van leider Alberto Contador.