Steven Kruijswijk is er zaterdag niet in geslaagd de achtste etappe van de Giro d'Italia op zijn naam te schrijven.

De kopman van Lotto-Jumbo leek tot 5 kilometer voor de streep in Campitello Matese op weg naar de dagzege, maar hield zijn solo niet vol.

Beñat Intxausti bleek uiteindelijk de sterkste van de kopgroep, die vroeg in de rit op initiatief van Kruijswijk was ontstaan.

Mikel Landa werd namens Astana tweede op 20 seconden voor Sebastien Reichenbach van IAM, die ook deel uitmaakte van de vroege vlucht.

Het was na de zestiende etappe in 2013 de tweede ritzege voor Intxausti in de Giro. De 29-jarige Spanjaard werd in 2013 al eens achtste in het eindklassement. 

Achter de ritwinnaar was Fabio Aru met twee demarrages de meest actieve van de favorieten, maar leider Alberto Contador kwam ondanks zijn schouderblessure niet in de problemen. Hij won zelfs nog een tussensprintje.

De Spanjaard behoudt de roze trui met vier seconden voorsprong op Aru, die op 35 seconden vierde werd in de etappe als snelste van de groep met favorieten. Richie Porte heeft een achterstand van 22 seconden.

Kruijswijk, die in het klassement al veel tijd had verloren, kwam moegestreden op ruim twee minuten van winnaar Intxausti binnen. De Brabander werd 25e.

Aanval

De klimmer koos vroeg in de etappe de aanval. Kruijswijk reed alleen weg uit het peloton en kreeg later hulp van de Colombiaan Carlos Betancur en later de Belg Kristof Vandewalle. Hun voorsprong op het peloton liep op tot meer dan negen minuten.

Op de slotklim koos Betancur als eerste de aanval, maar die werd overtuigend gepareerd door Kruijswijk. Hij werd 4 kilometer voor de finish ingehaald door de latere winnaar Intxausti.

Kruijswijk is door zijn actie wel zes plekken gestegen in het klassement en staat 25e op 11 minuten en 21 seconden van Contador. Stef Clement is de nummer 35 op ruim 33 minuten van de leider.