Alberto Contador eiste woensdag al in de vijfde etappe van de Ronde van Italië de roze trui voor zich op en dat stemde de Spanjaard tevreden.

"Ik ben erg blij. Het is ongelooflijk om de roze trui te hebben, maar we kunnen hem bijvoorbeeld ook morgen weer verliezen. Het belangrijkste is om de roze trui in Milaan te hebben", doelde hij op het einde van de Giro.

In de slotklim naar Abetone demarreerde Contador en kreeg hij alleen Fabio Aru en Richie Porte met zich mee. Die renners staan respectievelijk tweede en derde achter de renner van Tinkoff-Saxo in het klassement.

"Ik had vooraf niet nagedacht over die aanval. Ik besloot op dat moment om het te proberen en uiteindelijk leidde dat tot een goed resultaat."

"Rigoberto Uran was al gelost. Aru en Porte waren erg sterk, maar na vijf etappes is dit een goede situatie", aldus Contador over zijn leidende postitie in het klassement.

De voorsprong op Aru is slechts twee seconden. Op Porte heeft Contador een marge van twintig tellen. Er zijn nog zestien etappes te gaan in de Giro. De rittenkoers duurt nog tot en met zondag 31 mei.