Alberto Contador heeft woensdag in de vijfde etappe van de Ronde van Italië de roze leiderstrui overgenomen van Simon Clarke. De etappezege was voor Jan Polanc van Lampre.

De 23-jarige Sloveen was in de rit van La Spezia naar Abetone uiteindelijk de snelste van een vijf man tellende kopgroep. Het vijftal had vrijwel de gehele dag vooruit gereden en gaf de opgebouwde voorsprong tot de voet van de slotklim niet meer weg.

Contador plaatste op de klim naar Abetone een venijnige demarrage. Hij kreeg alleen Fabio Aru van Astana en Richie Porte van Team Sky met zich mee. De voorsprong van de Spanjaard van Tinkoff-Saxo op Clarke was voldoende om de leiding in het klassement voor zich op te eisen.

De Australiër Clarke, die het leiderstricot dinsdag overnam van zijn teamgenoot Michael Matthews, moest op de afsluitende klim lossen uit het peloton toen de favorieten het tempo opvoerden.

In het klassement staat Aru op slechts twee tellen tweede achter Contador, die de Giro in 2008 wist te winnen. De derde plaats is voor Porte met een achterstand van twintig seconden. Roman Kreuziger, ploeggenoot van de Spanjaard bij Tinkoff-Saxo, bezet plaats vier. Zijn achterstand op de drager van het roze is 22 seconden.

Stef Clement van IAM was de beste Nederlander in de rit naar Abetone. Hij finishte als 25e op tweeënhalve minuut van winnaar Polanc. Steven Kruijswijk, de kopman van Lotto-Jumbo, gaf bijna drie minuten toe en werd 28e. In het klassement is zijn achterstand op Contador een kleine tien minuten.

Rustig

De vijfde etappe verliep aanvankelijk relatief rustig. Vijf vluchters gingen er al na twintig kilometer vandoor en pakten een maximale voorsprong van zo'n elf minuten. Tot het vijftal behoorde naast Polanc de Fransen Sylvain Chavanel (IAM) en Axel Domont (AG2R), de Zwitser Silvan Dillier (BMC) en de Roemeen Serghei Tvetcov (Androni).

Het zwaartepunt van de rit lag in de laatste kilometers met de beklimming in Abetone. Aan de voet van de ruim zeventien kilometer lange berg was de marge van de kopgroep op het peloton nog een kleine zes minuten.

Op de afsluitende klim viel de kopgroep door verschillende demarrages al snel uit elkaar. Het was uiteindelijk Polanc die in zijn eentje wist weg te rijden bij zijn vier medevluchters. Hij bleef vooruit en pakte de ritzege. Chavanel kwam als tweede over de streep. Aru won de sprint van de drie favorieten en werd derde.

In het peloton voerde met name Astana bergop het tempo op en dat werd klassementsleider Clarke te gortig. Hij kon niet volgen en moest lossen uit het uitgedunde peloton. Niet veel later demarreerde Contador. Alleen Aru en Porte konden volgen.