Fabian Cancellara maakt eind mei zijn rentree in de Noorse rittenkoers de Ronde van de Fjorden in Noorwegen.

De Zwitser van Trek is sinds een week verlost van de rugpijn die hij overhield aan een valpartij eind maart in de E3 Harelbeke. Hij brak daarbij twee wervels.

"Na de training voel ik mijn rug nog wel, maar het is oké nu'', vertelt de 34-jarige Cancellara woensdag op de website van zijn ploeg.

De viervoudig wereldkampioen tijdrijden heeft nog twee weken om helemaal fit te worden voor de Ronde van de Fjorden, die op op woensdag 27 mei van start gaat en vijf dagen duurt. 

Gefrustreerd

Cancellara kon door na zijn val drie weken niet fietsen en miste onder meer de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, koersen die hij beiden al drie keer won en waar hij zich ook dit jaar op focuste.

''Ik was gefrustreerd en verveeld, omdat ik niets kon doen. Als je valt door je eigen fout, kan je alleen naar jezelf wijzen. De omstandigheden van mijn val zijn onduidelijk. Ik weet er niet veel meer van, maar ik kon er weinig aan doen."

In 2012 werd Cancellara ook al geconfroteerd met fysieke malheur. Hij brak zijn sleutelbeen in de Ronde van Vlaanderen en ging onderuit in de olympische wegrit.

''Toen stortte mijn wereld in. Nu was het anders. Vooral ook omdat ik niets kon doen. Voor ruggenwervels bestaan er geen operaties. Ik moest gewoon wachten tot de pijn verdwenen was."