Toms Skujins heeft dinsdag de derde etappe van de Ronde van Californië op zijn naam geschreven, waardoor hij ook de leiding pakte in het algemeen klassement.

De Let van Hincapie Racing Team kwam na bijna 170 kilometer solo over de finish in San José. Peter Sagan werd tweede op ruim een minuut achterstand en Julian Alaphilippe derde.

Sagan is nu ook de nummer twee in het algemeen klassement, dat de afgelopen dagen nog werd aangevoerd door de Britse sprinter Mark Cavendish. De Slowaak van Tinkoff-Saxo heeft een achterstand van 32 seconden op Skujins.

Robert Gesink was in de lastige rit de beste Nederlander op de zesde plaats. Ook in het algemeen klassement is de 28-jarige renner van Lotto-Jumbo de beste landgenoot met de zevende plek. Zijn achterstand op Skujins bedraagt 47 seconden.

Woensdag staat er in de Amerikaanse rittenkoers, die nog tot zondag duurt, een vlakke etappe op het programma. De renners moeten dan 172 kilometer afleggen van Pismo Beach naar Avila Beach.

Kopgroep

In de derde etappe was Roy Curvers één van de renners die zich van voren liet zien. De Nederlander van Giant-Alpecin behoorde tot een vroege kopgroep, die bijna vijf minuten voorsprong kreeg.

Ook de 23-jarige Skujins zat in die kopgroep. Terwijl Sky het peloton aantrok en het gat met de vluchters steeds kleiner maakte, sprong hij alleen weg.

Solo hield Skujins in de laatste vijftig kilometer stand, al had hij het wel zwaar in de heuvelachtige slotfase. Achter hem kwam er in de laatste kilometers nog wel wat beweging in het uitgedunde peloton, dat de andere vluchters had ingerekend.

Onder anderen de Brit Peter Kennaugh (Team Sky) en de Luxemburger Laurent Didier van Trek slaagden er niet in weg te komen, waarna de sprint om de tweede plaats een prooi was voor Sagan.