Steven Kruijswijk heeft dinsdag een flinke achterstand opgelopen in het klassement van de Giro d'Italia.

De kopman van Lotto-Jumbo moest lossen toen Astana het tempo opvoerde in het peloton en verloor uiteindelijk 8 minuten en 27 seconden.

Kruijswijk, die met top tien-ambities naar de Giro is afgereisd, werd 42e in de etappe en staat in het algemeen klassement 36e op 8.51 van leider Simon Clarke.

Martijn Keizer reed namens Lotto-Jumbo lang in de kopgroep. De teamgenoot van Kruijswijk werd uiteindelijk 57e op 13 minuten en 15 seconden van winnaar Davide Formolo.

De 27-jarige Kruijswijk was niet de enige klassementsrenner die door het ijs zakte. Movistar-kopman Beñat Intxausti verloor bijna 9,5 minuut en Ryder Hesjedal, kopman van Cannondale-Garmin en winnaar van 2012, moest meer dan 5 minuten prijsgeven.

Kruijswijk verloor ook nog een helper in de loodzware etappe. Robert Wagner haalde dinsdag de eindstreep niet. De Duitser is al de tweede renner van de ploeg die afhaakt nadat George Bennett niet eens begon aan de Giro. De Nieuw-Zeelander bleek een te lage cortisolwaarde te hebben en werd uit voorzorg van de startlijst gehaald.

Wagner wist niet waar zijn opgave aan lag. ''Ik ben niet gevallen en niet ziek. Mijn gewicht is in orde en ik heb me goed voorbereid'', liet hij op Twitter weten. ''Ik had vandaag gewoon geen macht in de benen, verder heb ik er geen uitleg voor dat ik niet ben gefinisht.''