Davide Formolo heeft dinsdag op knappe wijze de vierde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De renner van Cannondale-Garmin kwam solo aan in La Spezia.

De Italiaan was de laatst overgebleven renner van een grote kopgroep. Simon Clarke van Orica-GreenEdge werd tweede voor Yonathan Monsalve en nam de roze trui over van zijn teamgenoot Michael Matthews, die al vroeg gelost was.

Favorieten Alberto Contador, Fabio Aru en Richie Porte finishte ook in de achtervolgende groep. Het trio liep zo ongekend vroeg in de ronde al uit op de andere klassementsrenners. Rigoberto Uran en Jurgen Van den Broeck verloren 42 tellen op het drietal.

Steven Kruijswijk behoort ook tot de groep verliezers van de dag. De kopman van Lotto-Jumbo moest bijna 8,5 minuut toegeven op de winnaar en kwam als 42e over de streep.

De etappe brandde al vroeg los met een kopgroep van zo'n 25 renners met daarbij Martijn Keizer van Lotto-Jumbo en Pieter Weening van Orica-GreenEdge. De groep dunde in de zware etappe steeds verder uit tot Formolo op de slotklim in zijn eentje overbleef.

Daarachter reed het Astana van kopman Aru het peloton aan flarden op de laatste beklimmingen. De Italiaan demarreerde in de laatste kilometers bergop zelf en zag dat alleen Contador en Porte konden volgen. Rigoberto Uran, tweede in de afgelopen twee edities van de Giro, moest passen.

Giovanni Visconti en Amaël Moinard probeerden ondertussen bij Formolo te komen, maar werden achterhaald door de groep met favorieten. De winnaar, teamgenoot van Tom-Jelte Slagter bij Cannondale-Garmin, hield uiteindelijk 22 seconden over van de ruime 10 minuten voorsprong die de groep op een zeker moment had.

Aru werd in de eindsprint zesde, drie plekken boven Contador en Porte. Contador staat er van de drie favorieten het beste voor in het klassement met de vierde plaats op 17 seconden van Clarke. Aru staat vijfde met een achterstand van 23 seconden, Porte is tiende op 37 tellen. Johan Esteban Chaves, teamgenoot van Clarke, en Roman Kreuziger, ploegmaat van Contador, staan tweede en derde.

Achter de eerste groepen ontstond een waar slagveld. Vooraf werd de rit aangemerkt als een heuvelachtige etappe, maar er werd met minuten gesmeten alsof het een zware bergrit was. Matthews, maandag winnaar van de derde etappe, kwam als redelijke klimmer voor sprintbegrippen op ruim 20 minuten binnen.

Het peloton staat woensdag opnieuw een pittige etappe te wachten van La Spezia naar Abetone over 152 kilometer. De rit kent in de beginfase een zware klim en finisht met een flink stijgingspercentage bergop. De etappe is zwaarder aangemerkt dan die van dinsdag.