Jeff Vermeulen is de eerste geletruidrager in de 63e editie van Olympia's Tour.

Zijn ploeg Cycling Team Jo Piels won dinsdag de openingsetappe, een ploegentijdrit over bijna 22 kilometer in Assen. Wim Stroetinga won later op de dag de eerste reguliere rit.

Vermeulen kwam als eerste renner over de finish in de ploegentijdrit. Cycling Team Jo Piels klokte 25.27 minuten en was precies één seconde sneller dan de opleidingsploeg van BMC. Cyclingteam Join's - De Rijke noteerde de derde tijd: 25.34.

Vermeulen wordt gezien als een kandidaat voor de eindzege in de oudste etappekoers van Nederland. ''Via de bonificatieseconden zou dat kunnen, maar we hebben meer sterke renners in de ploeg. Ik houd van deze ronde en hoop er een aantal ritzeges te kunnen boeken'', aldus Vermeulen.

Record

Stroetinga, rijdend voor Parkhotel Valkenburg Continental Team, was in de middaguren in het Friese Ureterp na 115 kilometer de snelste in de massasprint. Coen Vermeltfoort eindigde als tweede, de Deen Nicolai Bröchner was derde.

De 29-jarige Stroetinga is nog maar twee zeges verwijderd van de dertien overwinningen die recordhouder John den Braber in Olympia's Tour boekte. ''Ik ben niet zo bezig met dat record. Ik maakte deze winter de overstap naar mijn nieuwe ploeg en dan is het lekker als je direct een ritzege kunt boeken in de eerste massasprint die zich aandient."

"Voor mij is het extra mooi om hier te winnen in Friesland, de provincie waar ik ben opgegroeid en veel trainingskilometers heb gemaakt. De kop is eraf nu, ik zou graag nog een rit winnen, maar deze ronde is voor ons als team al geslaagd'', aldus de renner die vorig jaar vier etappes won.

De 63e editie van Olympia's Tour wordt zondag afgesloten met een etappe in Rijswijk.