Wouter Wippert is maandag als derde geëindigd in de tweede etappe van de Ronde van Californië. De Nederlander moest in de massasprint in Lodi alleen voorrang verlenen aan ritwinnaar Mark Cavendish en Peter Sagan.

Danny van Poppel legde beslag op de vijfde plaats en Martijn Verschoor werd elfde.

Zondag was Cavendish al de snelste in de openingsetappe en ook toen moest Sagan met de tweede plek genoegen nemen.

Op tien kilometer van de aankomst was er een grote valpartij. Het kostte onder anderen Giant-Alpecin-renner Warren Barguil tijd doordat hij werd opgehouden. Robert Gesink en Laurens ten Dam finishten wél in het peloton.

Met zijn zege verstevigde Cavendish zijn leidende positie in de Amerikaanse rittenkoers. De Brit profiteerde naar eigen zeggen van de onrust bij Tinkoff-Saxo door het gebrek aan zeges van Sagan.

"In de laatste bocht kwam hij voor me te zitten, ik wist dat hij snel aan zou gaan. Hij staat namelijk onder druk."

Wippert kwam net te kort in de slotfase. ''Ik kwam door de laatste bocht op hoge snelheid, dus ik moest wat aan de vroege kant aanzetten voor de eindsprint. Het was volle bak tegen de wind in en volledig focussen op de finishlijn. Jammer dat die niet tien meter eerder lag'', zei Wippert na afloop. Hij boekte dit jaar al wel sprintsucces in de slotetappe van de Tour Down Under.

De Ronde van Californië duurt tot en met zondag. Wippert, die uitkomt voor het bescheiden Drapac, is in de rangschikking de beste Nederlander op de zevende plaats op zestien seconden van Cavendish.