Michael Matthews heeft maandag de derde rit van de Giro d'Italia gewonnen. De klassementsleider sprintte in Sestri Levante naar de zege in een eerste groep van 74 renners.

Fabio Felline eindigde als tweede, voor de hele dag actieve Philippe Gilbert. Sergei Lagoetin, Paolo Tiralongo en Luca Paolini maakten de top zes vol.

Steven Kruijswijk was op de 36e plaats de beste Nederlander. Stef Clement (39e) en Tom-Jelte Slagter (64e) zaten ook in de voorste groep.

Matthews verstevigde zijn leidende positie. Hij heeft nu zes seconden voorsprong op zijn ploeggenoot Simon Clarke, die onderweg ook wat bonificatieseconden pakte. Simon Gerrans staat derde op tien tellen.

Podiumkandidaat Domenico Pozzovivo moest de Giro verlaten na een zware valpartij. De Italiaan werd met een ambulance afgevoerd, maar zijn leven was niet in gevaar.

Boonen

Een groep van 25 man met grote namen als Tom Boonen en Gilbert scheidde zich na vijf kilometer af van het peloton in de op een na kortste rit in lijn van deze Giro (136 kilometer).

Op de eerste klim van de dag, de Colle Caprile van derde categorie, ontstonden er scheuren bij de vluchters.

Boonen zakte terug in het peloton, maar 22 renners, onder wie Gilbert, Adam Hansen, Mikel Nieve, Esteban Chaves, Clarke, Marcus Burghardt en Edoardo Zardini, bleven met nog ruim zeventig kilometer te gaan over aan kop.

De kopgroep begon met minder dan een minuut voorsprong op het door Tinkoff-Saxo geleide peloton aan de tweede en laatste klim van de dag, de steile Barbagelata.

Opgeschrikt

De col van tweede categorie zorgde ervoor dat de kopgroep flink uitdunde. De Rus Pavel Kotsjetkov kwam met zo'n halve minuut voorsprong op zijn medevluchters als eerste boven en nam zo de bergtrui over van Bert-Jan Lindeman.

In de afdaling van de Barbagelata werd de Giro opgeschrikt door een zware valpartij van Pozzovivo. De Italiaan bleef roerloos liggen en werd met een ambulance afgevoerd. De rondedokter liet al snel weten dat de situatie van de 32-jarige klimmer niet kritiek was en dat hij bij bewustzijn was.

Vooraan hadden Hansen, Clarke en Maciej Paterski zich bij Kotsjetkov gevoegd, maar dat kwartet werd met nog zo'n vier kilometer te gaan gegrepen door het peloton.

Matthews raakte in de laatste kilometer het wiel van zijn ploegmaat Gerrans kwijt, maar de Australiër had genoeg over om Felline vlak voor de streep voorbij te steken en zijn tweede Giro-rit te winnen. Vorig jaar was hij de beste in de zesde etappe.

De Giro d'Italia gaat dinsdag verder met een etappe van 150 kilometer tussen Chiavari en La Spezia. Onderweg liggen drie klimmetjes van derde categorie. De laatste is op tien kilometer van de meet.