Een wielertoerist heeft zondag een valpartij veroorzaakt in het peloton van de Giro d'Italia, zo is te zien op beelden van een toeschouwer die maandag naar buiten kwamen.

De toerist mengde zich met zijn fiets in een traag tempo in het peloton waarna diverse renners onderuit gingen.

Onder anderen Pieter Serry van Etixx-Quick Step viel en moest opgeven. Ook de Italiaan Eugenio Alafaci van Trek kwam hard op het asfalt terecht.

"Op tien kilometer van de finish had een eikel het lumineuze idee om mee te springen met een fiets met één versnelling. En hij liet ons allemaal vallen", aldus Alafaci na afloop op Twitter.

Teambaas Patrick Lefevere van Etixx-Quick Step vreest dat er geen stappen genomen kunnen worden tegen de wielertoerist. "Als Serry iets had moeten doen, dan had hij zondagavond al een klacht tegen onbekenden moeten indienen. Want niemand heeft de dader kunnen identificeren of tegenhouden", zegt de Belg tegen Sporza.

Hij verwacht in ieder geval niks van de organisatie van de Ronde van Italië. "De Giro heeft de laatste jaren bewezen dat hun paraplu zo groot is van hier tot in Tokio. Ze nemen nooit beslissingen. Ik verwacht er niets van."