Richie Porte hoopt de komende weken in de jacht op de overwinning in de Giro d'Italia wat voordeel te halen uit zijn slaapplek. De kopman van Team Sky zal de hele ronde overnachten in zijn eigen camper.

"Je zult nooit weten of het werkt totdat je het probeert", zegt teambaas Dave Brailsford van Sky tegen Cyclingnews. "Sommigen waren voor en anderen waren tegen, maar we hebben ervoor gekozen om het een kans te geven. Ik zal je over drie weken vertellen of het voordeel heeft opgeleverd."

Renners slapen normaal elke dag in een ander hotel in een grote ronde. Dat geldt deze Giro ook voor de ploeggenoten van Porte, maar de Australiër zelf brengt de nachten door in een grote camper die voor het teamhotel wordt geparkeerd.

"Zelfs als je je eigen matrassen en kussens meeneemt, weet je niet precies hoe het hotel zal zijn als je elke dag in een ander zit. Bovendien moet je steeds weer in- en uitpakken", aldus Brailsford, die met Sky al sinds de oprichting op zoek is naar 'marginale voordelen'.

"Ik heb er al een tijdje over nagedacht hoe het zou zijn als je dat allemaal niet hoefde te doen en als je steeds in je eigen omgeving kan zijn en in je eigen bed kan slapen. Het klinkt logisch om het een keer te proberen."

De 30-jarige Porte, die wel gewoon zal eten met al zijn ploeggenoten, is na zijn eindzeges dit jaar in Parijs-Nice, de Rond van Catalonië en de Ronde van Trentino een van de favorieten voor de winst in de Ronde van Italië. Hij staat na de eerste twee etappes 37e in het klassement op 27 seconden van leider Michael Matthews.