Mark Cavendish heeft zondag de eerste etappe in de Ronde van Californië gewonnen. De Brit rekende af met de Slowaak Peter Sagan in de massasprint.

Het was voor Cavendish al weer zijn tiende zege van dit seizoen. De renner van Etixx-QuickStep werd in de laatste honderden meters perfect gegangmaakt door zijn ploeggenoot Mark Renshaw.

Achter Sagan legde de Luxemburger Jempy Drucker beslag op de derde plaats, voor de Amerikaan John Murphy en de Canadees Guillaume Boivin. Op de zevende plek was Wouter Wippert de beste Nederlander.

De eerste rit in de Ronde van Californië met start en aankomst in Sacramento was door het vlakke parcours voorbestemd om te eindigen in een massasprint.

Een kopgroep van vier renners - bestaande uit de Australiër William Clarke, de Amerikaan Steve Fisher, de Canadees Rob Britton en de Amerikaan Bobby Sweeting - reed lang vooraan, maar kreeg niet de zegen van het peloton om te strijden voor de dagzege.

Aan de Ronde van Californië doen elf Nederlanders mee, onder wie Theo Bos, Robert Gesink en Laurens ten Dam. De etappewedstrijd duurt tot en met zondag.

Kritiek

Door zijn zege is Cavendish de eerste leider in de Ronde van Californië.

De Brit haalde na zijn zege uit naar de renners van Tinkoff-Saxo, die niet alles zouden hebben gegeven om de vluchters in te rekenen.

"Ik rijd in een team dat er echt voor gaat. Zij gingen pas koersen toen de televisie-uitzending begon. Op dat moment was het verschil nog maar twee minuten. Samen met MTN-Qhubeka moesten wij al het werk doen."