Moreno Hofland dacht zondag dat hij de dagzege te pakken had in de tweede etappe van de Giro d'Italia, maar zag tot zijn teleurstelling op de valreep Elia Viviani nog langszij komen.

De 23-jarige Nederlander leek na een sterke sprint als eerste de finishlijn te passeren in Genua, maar had zich verkeken op de Italiaan van Team Sky.

"Toen ik André Greipel inhaalde, dacht ik dat het goed zat", beaamt Hofland, die al vroeg aan kop kwam. "Toen ik naar rechts keek, zag ik een wiel aankomen. Toen probeerde ik nog te versnellen."

Die laatste krachtsinspanning bleek echter niet genoeg voor de renner van Lotto-Jumbo. "Ik zag dat we bijna bij de finish waren, maar ik kon gewoon niet meer. Ik kwam aan het einde net tekort."

Ook ploegleider Frans Maassen was in de veronderstelling dat Hofland als winnaar over de streep zou komen. "Ik dacht eigenlijk dat het binnen was toen hij Greipel voorbij reed. Jammer genoeg werd hij nog net gepasseerd door Viviani, maar hij heeft een supergoede sprint gereden."

Lindeman

Lotto-Jumbo legde met Bert-Jan Lindeman wel beslag op de bergtrui. De Nederlander zat mee in een lange vlucht en kwam als eerste aan op de Pratozanino, de enige beklimming van de dag. Dat had Maassen niet verwacht.

"Het was een speciale dag. We hadden in de bespreking gevraagd of iemand moraal had om mee te springen met de vroege vlucht. Dat was eigenlijk niet echt zo, dus het was een verrassing voor ons dat Bert-Jan er toch bij zat."

Voor de Drent daarentegen was zijn poging vanzelfsprekend. "Als ze je vragen om mee te springen, moet je dat proberen. Daarom sprong ik meteen vanuit het vertrek mee. Vervolgens hebben we de hele dag rustig aan gedaan en heb ik me gefocust op de bergsprint."

"Als we dan eenmaal in de laatste tweehonderd meter van zo'n klimmetje zitten, ben ik meestal snel genoeg om de punten te pakken." Dat bleek ook het geval, tot grote tevredenheid van Maassen. "Het is knap dat hij die sprint won. Zijn bergtrui geeft de hele ploeg moraal."

Zware dag

Maandag staat voor Lotto-Jumbo voornamelijk in het teken van overleven, voorspelt de ploegleider. "Het wordt een overgangsetappe. Waarschijnlijk wordt het een hele zware dag voor ons als team. We moeten zorgen dat Steven Kruijswijk er goed doorheen komt."