Moreno Hofland heeft zondag net naast de ritzege gegrepen in de Ronde van Italië. De Nederlander van Lotto-Jumbo werd op de finishlijn in Genua geklopt door de Italiaan Elia Viviani van Team Sky.

Het verschil tussen Viviani en Hofland was een banddikte. De 23-jarige Nederlander werd in 2014 al eens derde in een rit in de Ronde van Spanje.

Op enkele fietslengtes van de top twee eindigde André Greipel als derde. Giant-Alpecin-sprinter Luka Mezgec legde beslag op de vierde plaats, voor de 41-jarige Alessandro Petacchi.

Michael Matthews finishte als zevende en nam de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Simon Gerrans. Beide renners van Orica-GreenEdge staan in tijd gelijk, maar Matthews eindigde zondag voor zijn ploeggenoot, hetgeen in dit soort gevallen de doorslag geeft. De Australische equipe zegevierde zaterdag in de ploegentijdrit.

De 177 kilometer lange rit was vlak en verliep volgens een klassiek scenario. Een kopgroep reed urenlang aan de leiding, zonder serieus uitzicht te krijgen op succes doordat de ploegen van de spurters aanstuurden op een massasprint.

Tot de vluchters behoorde Bert-Jan Lindeman. De Nederlander van Lotto-Jumbo kreeg de Pool Lukasz Owsian (CCC), de Albaniër Eugert Zhupa (Southeast) en de Italianen Giacomo Berlato (Nippo-Vini Fantini) en Marco Frapporti (Androni-Sidermec) met zich mee.

Bergtrui

De maximale voorsprong liep snel op tot om en nabij de tien minuten, maar slonk net zo snel toen het peloton eenmaal de jacht opende. Op zo'n vijftien kilometer van de aankomst was de samensmelting een feit.

Lindeman hield wél een bonus over aan zijn vlucht. De Nederlander werd leider in het bergklassement door als eerste op de top te arriveren van de enige heuvel van de dag.

Demarrages in de laatste kilometers bleven uit doordat Tinkoff-Saxo en de ploegen van de spurters het tempo hoog hielden. In een zinderende sprint rekende Viviani nipt af met Hofland, die net te vroeg op kop leek te komen.

Valpartijen

In de slotfase raakten diverse coureurs betrokken bij een valpartij. Onder anderen Sylvain Chavanel, Heinrich Haussler en Jurgen Van den Broeck gingen onderuit. Hetzelfde gold voor Domenico Pozzovivo, die als outsider voor het podium iets meer dan een minuut verloor.

Pieter Serry, een belangrijke knecht van podiumkandidaat Rigoberto Uran, moest de strijd staken na een valpartij.

De etappe van maandag is een stuk lastiger dan die van zondag. Tussen Rapallo en Sestri Levante ligt een heuvel van de derde en tweede categorie. De laatste dertig kilometers zijn vlak.