'Erg vervelend' noemde Lotto-Jumbo-ploegleider Frans Maassen zaterdag het vertrek van George Bennett nog voor de Ronde van Italië van start gaat.

De Nieuw-Zeelander bleek bij de zogeheten pre-racetest van de internationale wielerunie UCI een lage cortisolwaarde te hebben.

Voor de UCI geen reden voor een startverbod, maar de in de MPCC verenigde wielerploegen hebben onderling afgesproken in dit geval een renner acht dagen aan de kant te houden. ''Afspraak is afspraak'', aldus Maassen.

Bennett was de beoogde meesterknecht van kopman Steven Kruijswijk. ''Steven is samen met George en Martijn Keizer drie weken op hoogtestage geweest. Binnen de ploeg is er niemand die zijn rol kan overnemen'', vertelde Maassen vanuit San Lorenzo al Mare.

Een verlaging in de cortisolspiegel kan duiden op een verminderde gezondheid. De MPCC streeft een geloofwaardige wielersport na en de aangesloten ploegen stellen daarom renners met te lage cortisolwaarden preventief acht dagen niet op.

Maassen: ''Wij staan voor een schone wielersport. Het is vervelend dat we George moeten missen, maar ook een logisch gevolg van de afspraken die we hebben gemaakt. Martijn zal proberen in de bergen Steven zo lang mogelijk bij te staan, maar het is pijnlijk voor de ploeg.''

Onderzocht

Bennett keerde inmiddels huiswaarts naar het Spaanse Girona. ''Hij was ontgoocheld, kon het gewoon niet geloven. George was gewoon fit. We weten nog niet wat er aan de hand is, dat wordt nu onderzocht'', aldus Maassen.

LottoNL-Jumbo mocht geen vervanger meer oproepen voor Bennett. De Ronde van Italië begint zaterdagmiddag begint met een ploegentijdrit.