Lotto-Jumbo is vastbesloten om zich in de tijdritten van de Giro d'Italia van zijn beste kant te laten zien. De eerste grote ronde van het jaar begint zaterdag met een ploegentijdrit.

"Er is keihard aan de tijdritten gewerkt en dat geeft veel vertrouwen. Op deze weg kunnen we verder", aldus ploegleider Merijn Zeeman tegen NU.nl.

De Nederlandse formatie kende in 2014 als Belkin een moeilijk tijdritjaar met het slechte optreden van kopman Bauke Mollema in de belangrijke race tegen de klok van de Tour de France.

"We hebben er nu nog extremer voor gewerkt om goed materiaal te hebben en veel uren in training te stoppen. Het is gewoon een heel belangrijk aspect van het wielrennen en we moeten zorgen dat we daar top in zijn."

Gratis secondes

Mollema reed destijds in Frankrijk op een nieuwe tijdritfiets die hem niet beviel, mede doordat hij weinig kans had om erop te trainen. Lotto-Jumbo heeft er dit seizoen voor gezorgd dat de fietsen op tijd in het bezit van de kopmannen waren.

De afgelopen maanden hebben de renners uit de Giro-selectie, met Steven Kruijswijk als belangrijkste troef, op de wielerbaan in Alkmaar getraind op de nieuwe fiets. Onder leiding van specialist Mathieu Heijboer is de houding van de renners zo aerodynamisch mogelijk gemaakt.

"De verschillen zijn substantieel", zegt trainer Louis Delahaije. "Kruijswijk is al vaak getest, maar pakt hier zo een halve minuut. Dat vind ik heel veel, met tien seconden was ik ook al blij geweest. Dit zijn gratis secondes en die wil een topsporter niet laten liggen. Die traint zich tenslotte de pleuris."

Billen bloot

Lotto-Jumbo heeft gezocht naar de juiste balans tussen aerodynamica en vermogen met het oog op de tijdrit van bijna 60 kilometer in de tweede Giro-week. Delahaije: "We gingen eerst steeds dieper zitten bij de tijdrit, maar op een gegeven moment kun je geen kracht meer zetten. Het moet een comfortabele positie zijn, zeker als je langer dan een uur op de fiets zit."

Met Kruijswijk, Wilco Kelderman, Robert Gesink en Laurens ten Dam hebben de belangrijkste namen uit het team individueel ook regelmatig met de nieuwe tijdritfiets kunnen trainen. "In een tijdrit moet je met de billen bloot en zijn er geen excuses. Mentaal is het voor een kopman ontzettend belangrijk."

Zeeman verwacht dat de vier klassementsmannen hoge ogen gaan gooien in de belangrijke tijdritten van dit seizoen. Ook voor de Tour staan de zogeheten 'windtunneltesten' in Alkmaar op het programma.

"Kelderman is heel goed en Kruijswijk heeft laten zien dat hij in lange tijdritten boven komt drijven. Gesink beheerst het goed en Ten Dam werd ooit zeventiende in de laatste tijdrit van de Tour. Het basisniveau is bij alle vier heel goed en dat moeten we zo houden."