Eigenaar Oleg Tinkov van Tinkoff-Saxo zal tijdens enkele etappes van de Giro d'Italia zelf in de ploegleidersauto zitten. Volgens de uitgesproken Rus kunnen de renners zich dan niet verstoppen.

"Hoe groter de druk, hoe beter de resultaten. Lionel Messi stond ook onder druk tegen Bayern München, maar hij scoorde wel twee keer", schrijft Tinkov in een blog op Cyclingnews. "Ik ben er in de eerste en derde week."

"Geen enkele andere teameigenaar zit in de auto. Ik geniet er echter van. Het is een van de redenen waarom ik de ploeg heb gekocht in 2013."

Tinkov zal zich niet bemoeien met de tactiek of de wedstrijdbesprekingen. Dat blijft een taak van Steven de Jongh, die sinds het gedwongen vertrek van Bjarne Riis de sportief eindverantwoordelijke is bij het team van Alberto Contador en Peter Sagan.

"Ik zal in de koers ook niet communiceren met de renners, dat is allemaal aan de ploegleiders. Ik zie mezelf als geschikte vervanger van Riis, het wordt zeker niet makkelijker voor de renners."

Te duur

Tinkov nam afscheid van Riis omdat de Deen volgens de Rus weinig uitvoerde. "Hij zat in de auto, bepaalde de tactiek en deelde bevelen uit aan renners. Bjarne was echter niet betrokken bij de trainingsopbouw of het managen van het team. Ik wilde dat hij dat zou doen, maar dat deed hij niet."

"Riis was gewoon te duur om niets te doen, ik realiseerde me dat we hem niet nodig hadden. Hij is nu twee maanden weg en alles verloopt soepel. Als je iemand uit de organisatie haalt en er niets verandert, betekent dat dat die persoon overbodig was."

Tinkoff-Saxo hoopt met Contador een gooi naar de eindzege te doen in de Ronde van Italië.