Tom-Jelte Slagter ziet de Giro d'Italia als een goede kans om zijn tegenvallende voorjaar goed te maken en Cannondale-Garmin van de laatste plaats op de World Tour-ranking af te helpen.

"Een paar puntjes zouden welkom zijn, dat is een feit. Iedere renner weet waar we staan en we doen er alles aan om dat te verbeteren", vertelt de Groninger aan de vooravond van de ploegentijdrit van zaterdag aan NU.nl.

De 25-jarige Slagter was ontevreden met zijn prestaties in de klassiekers, die alleen een negende plaats in de Waalse Pijl opleverden. "In principe wil ik wel revanche. Gelukkig zijn er in de Giro meerdere mogelijkheden om voor een ritzege te gaan."

"Mijn doel is om nu te tonen dat ik in vorm ben en dat ik het nog kan. Het was natuurlijk lekkerder geweest om hierheen te gaan met een overwinning of een paar goede uitslagen op zak, maar ik voel me goed en heb mijn dagen al uitgekozen."

Contract

Slagter doelt onder meer op etappe drie, vier, zeven en negen. Allemaal ritten die licht bergop gaan, net als de klassiekers. In andere ritten zal Slagter helper zijn van Ryder Hesjedal, winnaar van de Giro in 2012 en kopman van Cannondale-Garmin.

"Ik ben iets minder gebonden aan hem dan aan kopman Andrew Talansky in de Tour de France van vorig jaar, dus er zijn wel kansen in de etappes die me liggen. Daar zijn er in deze Giro ook meer van dan toen in de Tour."

Er is Slagter veel aan gelegen om een persoonlijk resultaat te boeken aangezien zijn contract bij de Amerikaanse formatie na dit seizoen afloopt. Met een goede prestatie in de Giro hoopt hij vroeg in het jaar al zeker te zijn van een nieuwe verbintenis.

"Dat is een mooie bijkomstigheid als ik goed ben en iets kan laten zien, al wil dat natuurlijk niet meteen zeggen dat ik na de Giro meteen kan tekenen. Tegenwoordig heb je echt uitslagen nodig om weer een nieuw contract te krijgen."

Amateurwielrenners

Bovendien heeft Slagter pittige concurrentie van andere specialisten in het middengebergte. "Daar ben ik wel reëel in. Gilbert, Matthews, Gerrans en een paar Italianen zullen het me moeilijk maken. Maar de Giro is echt onvoorspelbaar. Er kan van alles gebeuren."

Het is de derde keer dat Slagter meedoet aan de Giro en die ronde bevalt hem qua beleving van de fans misschien wel het beste. "Het leeft hier enorm, meer dan in elk ander land. We hebben het parcours van de ploegentijdrit verkend en het is echt ongelofelijk hoeveel amateurwielrenners je dan tegenkomt."

"Ik heb nu alle drie de grote rondes gereden en dat is heel waardevol. Het is voor een renner heel belangrijk om te weten wat hem te wachten staat. In de Giro is het bijvoorbeeld een stuk minder hectisch dan in de Tour, maar tegelijkertijd kan een klassementsman ook in de eerste week zijn slag slaan."

Dat wil Slagter koste wat het kost voorkomen, al is het maar om Cannondale-Garmin weer eens te laten winnen. "De Ardense klassiekers zijn voor ons enorm tegengevallen en dan zie je hoe snel je onderaan staat in de World Tour. We hebben het er aan tafel niet steeds over, maar weten absoluut dat het beter moet."