Lotto-Jumbo heeft een grenzeloos vertrouwen in kopman Steven Kruijswijk voor de 98e editie van de Giro d'Italia, die zaterdag van start gaat met een ploegentijdrit naar San Remo.

"Steven is gewoon een verschrikkelijk goede renner die maar om één reden gestagneerd is in zijn ontwikkeling en dat is zijn liesoperatie", zegt zijn trainer Louis Delahaije tegen NU.nl.

De 27-jarige Kruijswijk werd in 2011 achtste in de Giro, maar kon die belofte mede door liesklachten in de jaren daarna niet inlossen. Vorig jaar leefde hij weer op met een vijftiende plek in de Tour de France.

"Dat was één van mijn mooiste momenten in de Tour. Het valt niet op omdat Mollema en Ten Dam in de top tien stonden, maar er zijn jaren geweest dat de beste Nederlander op de vijftiende plek eindigde."

Contador

Delahaije stoomde Kruijswijk vorige maand in een trainingskamp van drie weken op Tenerife klaar voor de Giro. Een plek in de top tien is het doel in Italië. "Dat is reëel en dat heeft hij ook al laten zien. Hij is pas 27 en zijn top moet nog komen."

"Toen hij in 2011 achtste werd, was er maar één renner die Contador bergop kon volgen en dat was Steven. De rest was allemaal al gelost. Als hij geen tijd verliest in de eerste twee weken, is hij levensgevaarlijk voor het klassement."

Kruijswijk verteert een grote ronde volgens Delahaije eigenlijk beter dan Robert Gesink en Wilco Kelderman, de speerpunten van Lotto-Jumbo voor de Tour de France.

"Hij is niet superexplosief zoals Gesink en Kelderman dat veel meer zijn, maar herstelt beter van inspanningen terwijl hij net zo veel lijdt. Dat is een kwaliteit die je moet hebben als grote ronderenner en die heeft hij in extremis. Daar ligt zijn kracht."