Greg Van Avermaet is donderdag vrijgesproken van dopinggebruik. De 29-jarige Belg van BMC riskeerde een tweejarige schorsing. De disciplinaire commissie van de Belgische wielerbond zag echter geen bewijzen.

Eind februari kwam naar buiten dat Van Avermaet zich bij de dopingcommissie van de Belgische wielerbond moet verantwoorden voor zijn banden met sportarts Chris Mertens.

Tegen deze zogenoemde 'ozondokter' loopt in België al geruime tijd een onderzoek.

De nummer drie van de jongste editie van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix werd ervan verdacht injecties met verboden middelen te hebben gekregen van Mertens.

Van Avermaet behaalde in zijn loopbaan al verschillende top vijf-noteringen in klassiekers, maar won nog nooit een eendagswedstrijd van de hoogste categorie.

Zuivere renner

BMC zag de laatste maanden geen reden om Van Avermaet tijdens het onderzoek op non-actief te stellen.

Van Avermaet is nooit betrapt op dopinggebruik en heeft altijd ontkend dat hij verboden middelen heeft gebruikt. "Ik heb niets misdaan, ben een zuivere renner en heb mezelf niets te verwijten", zei hij in februari.

De internationale wielerunie UCI en het mondiale antidopingagentschap WADA kunnen nog beroep aantekenen tegen de vrijsprak.

Afgelopen week ging veldrijder Tom Meeusen al vrijuit in de zaak rond Mertens. Ook tegen deze Belg was een tweejarige schorsing geëist.