Astana gaat zaterdag met liefst vijf Italianen van start in de 98e editie van de Ronde van Italië. Een van hen is kopman Fabio Aru, in 2014 derde in de Giro.

De 24-jarige klimmer kan rekenen op hulp van zijn landgenoten Dario Cataldo, Davide Malacarne, Paolo Tiralongo en Diego Rosa.

De ploeg wordt gecompleteerd door de Spanjaarden Mikel Landa en Luis Leon Sanchez, de Est Tanel Kangert en de Kazak Andrej Zeits.

Zoals bekend laten Lars Boom en Lieuwe Westra de eerste grote ronde van het jaar schieten. Het duo wordt in juli wel verwacht in de Tour de France.

Maagvirus

Aru miste in de aanloop naar de Giro de Ronde van Trentino door een maagvirus. De Italiaan verloor liefst vijf kilo. Het leidde tot een flinke rel, door een tweet van de Nieuw-Zeelandse renner Greg Henderson over vermeend dopinggebruik. 

''Het is treurig om Aru 'ziek' te zien. Ik hoop dat hij volgende keer 'gezond', oftewel clean, terugkomt in onze sport. Of keer helemaal niet terug'', meldde Henderson. Aru heeft aangekondigd juridische stappen te nemen.

Afgelopen week liet Aru weten dat hij nog niet meteen in topvorm zal zijn in de Giro. "Ik denk dat ik op negentig procent ben bij de start."