Twaalf Nederlanders gaan zaterdag van start in de Ronde van Italië, de eerste grote ronde van dit seizoen. Dat zijn er vijf minder dan in 2014.

Lotto-Jumbo is met zeven Nederlanders de hofleverancier. Kopman Steven Kruiswijk krijgt steun van zijn landgenoten Rick Flens, Moreno Hofland, Martijn Keizer, Bert-Jan Lindeman, Maarten Tjallingii en Nick van der Lijke.

Bij Giant-Alpecin, sinds dit seizoen actief op een Duitse licentie, is Tom Stamsnijder de enige Nederlander in de selectie. Stamsnijder werd aangewezen als vervanger van Tom Veelers, die niet op tijd is hersteld van zijn knieblessure.

De andere Nederlanders in de 98e editie van de Giro d'Italia zijn Boy van Poppel (Trek), Stef Clement (IAM Cycling), Pieter Weening (Orica-GreenEdge) en Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin).

De Ronde van Italië begint zaterdag met een ruim 17 kilometer lange ploegentijdrit naar San Remo.

Nairo Quintana en Vincenzo Nibali, de laatste twee Giro-winnaars, focussen zich volledig op de Tour de France en slaan de eerste grote ronde van het jaar over. Alberto Contador, Richie Porte, Rigoberto Uran en Fabio Aru nemen wel deel aan de Giro.