Stef Clement geldt vanaf komende zaterdag als belangrijke troef voor IAM Cycling in de Giro d'Italia.

"Hij is samen met Jérôme Pineau onze wegkapitein", vertelt ploegleider Rik Verbrugghe van de Zwitserse equipe dinsdag tijdens zijn presentatie van de ploeg voor de Giro.

"Stef is goed in vorm, dat heeft hij tijdens de Ronde van Romandië laten zien", aldus Verbrugghe.

De 32-jarige Nederlander reed vier keer eerder de Italiaanse rittenkoers. De beste prestatie van de tijdritspecialist was in 2013 namens Belkin: 48e.

Verbrugghe verwacht veel van zijn Zwitserse kopman Sebastien Reichenbach. "We eisen geen top tien, maar hij moet zoveel mogelijk ervaring op doen. Hij mag aan zichzelf gaan denken."

Sylvain Chavanel, Clément Chevrier, Heinrich Haussler, Roger Kluge, Matteo Pelucchi en Aleksejs Saramotins zijn de overige renners van IAM Cycling. Voor Chavanel (35) is het zijn debuut in de Giro.

Etixx-QuickStep

Tom Boonen maakt definitief zijn debuut in de Giro. De Belg is opgenomen in de selectie van zijn ploeg Etixx-QuickStep, die met Rigoberto Uran als kopman aan de start verschijnt in San Lorenzo.

De 34-jarige Boonen maakte nog nooit eerder zijn opwachting in de Italiaanse rittenkoers.

Afgelopen week maakte de Belg zijn rentree in de Ronde van Turkije nadat hij in maart een schouderblessure opliep bij een valpartij in Parijs-Nice.

Uran is door de ploegleiding aangewezen als kopman. De Colombiaan eindigde de afgelopen twee edities als tweede in het klassement en kroonde zich in 2012 tot beste jongere.​

Maxime Bouet, Pieter Serry, Gianni Meersman, Fabio Sabatini, David De La Cruz, Iljo Keisse, en Petr Vakoc completeren de negenkoppige selectie van de Belgische equipe.

Lampre

Tsgabu Grmay is namens Lampre de eerste Ethiopiër die deelneemt aan de Giro. De 23-jarige renner rijdt sinds dit seizoen voor de Italiaanse ploeg nadat hij de afgelopen drie jaar uitkwam voor de Zuid-Afrikaanse procontinentale ploeg MTN-Qhubeka.

De Italiaan Diego Ulissi, vorig jaar winnaar van twee etappes, en de Pool Przemyslaw Niemiec gaan bij Lampre voor het klassement. De Italianen Roberto Ferrari en Sacha Modolo zijn mee voor succes in de sprint.

Lampre selecteerde daarnaast de Italiaan Manuele Mori, de Sloveen Jan Polanc, de Argentijn Maximiliano Richeze en de debuterende Chinees Gang Xu.

Zaterdag gaat de 98e editie van de Giro van start met een ploegentijdrit over 17,6 kilometer van San Lorenzo naar San Remo.