Team Sky rijdt in de Ronde van Italië vrijwel volledig in dienst van de Australische kopman Richie Porte.

De 30-jarige klimmer geldt als één van de topfavorieten voor winst in de Giro. De enige andere coureur die in Italië voor eigen kansen mag gaan, is de Italiaanse sprinter Elia Viviani.

In het hooggebergte mag Porte rekenen op steun van klimmers als Leopold König en Mikel Nieve. Ook de Wit-Russen Vasil Kirijenka en Kanstantin Sioetsoe en de jonge Colombiaan Sebastián Henao moeten lang met de besten mee kunnen gaan.

De Oostenrijker Bernhard Eisel en de Italiaan Salvatore Puccio completeren het negental. Porte was dit seizoen al de beste in Parijs-Nice, de Ronde van Catalonië en de Ronde van Trentino.

Katoesja

De Russische formatie Katoesja verschijnt met Ilnur Zakarin als kopman aan de start in de Ronde van Italië. De 25-jarige Rus pakte zondag verrassend de eindzege in de Ronde van Romandië.

De ploeg van Katoesja bestaat verder uit Maxim Belkov, Sergei Tsjernetski, Pavel Kosjetkov, Sergei Lagoetin, Luca Paolini, Aleksandr Porsev, Joeri Trofimov en Anton Vorobjev.

De 98e editie van de Giro gaat zaterdag in San Lorenzo van start met een ploegentijdrit van ruim 17 kilometer. De rittenkoers eindigt op 31 mei in Milaan.

Vorig jaar ging de eindzege naar de Colombiaan Nairo Quintana. Die is dit jaar afwezig.