Lotto-Jumbo dreigt af te stevenen op een negatief record in de ruim tienjarige geschiedenis van de World Tour, het hoogste niveau in het wielrennen.

De Nederlandse formatie, die voorheen werd gesponsord door Rabobank en Belkin, heeft dit seizoen nog geen enkele koers gewonnen.

Slechts vier ploegen die sinds het ontstaan van de World Tour (de eerste jaren Pro Tour geheten) uitkwamen in de elitecategorie stonden nog langer droog dan Lotto-Jumbo.

Het record is in handen van Saunier-Duval, dat in 2005 pas op 19 mei voor het eerst zegevierde. Leonardo Piepoli troefde destijds de concurrentie af in de vierde etappe van de Ronde van Catalonië.

De andere equipes die langer dan Lotto-Jumbo moesten wachten op een triomf waren AG2R (18 mei in 2012), Euskaltel (8 mei in 2005) en T-Mobile (24 april in 2005).

Liefst 166 van de 204 ploegen die sinds 2005 reden in de World Tour behaalden hun eerste overwinning al in januari of februari, hetgeen neerkomt op 81 procent.

24 formaties braken in maart de ban en slechts dertien teams veegden pas in april of mei de hatelijke nul weg.

Freire

De voorgangers van Lotto-Jumbo begroetten steevast in januari of februari hun eerste triomf. Oscar Freire zorgde drie keer voor een eerste Rabobank-zege en Graeme Brown werd twee keer als eerste Rabobank-renner gehuldigd.

In 2014 was Moreno Hofland namens Belkin met zijn zege op 23 februari in de Ruta del Sol al relatief laat in vergelijking met de eerste overwinningen in voorgaande jaren.

Vorig jaar moest Astana het langst wachten op een zege. Op 1 maart sprintte Andrea Guardini naar de overwinning in de Ronde van Langkawi. Uiteindelijk boekte Astana liefst 23 zeges in 2014, waaronder de eindzege in de Tour de France van Vincenzo Nibali.

World Tour-teams die het langst op een zege moesten wachten: