Hein Verbruggen peinst er niet over het erevoorzitterschap van de internationale wielrenunie UCI in te leveren, waar de huidige preses Brian Cookson toe heeft opgeroepen. 

Cookson deed zijn oproep op basis van de bevindingen in het zogenoemde CIRC-rapport waarin het dopingverleden van de bond werd onderzocht.

"Het lijkt er op dat dat zijn belangrijkste missie is'', stelt Verbruggen in een brief aan de leden van het dagelijks bestuur van de UCI. Het schrijven is in handen van de Belgische krant De Morgen.

Verbruggen zegt in zijn brief dat Cookson een "wraakcampagne'' heeft uitgevoerd tegen hem. De Brit zei een jaar geleden al dat Verbruggen zijn titel zou moeten inleveren als er bewijs zou zijn van corruptie.

"Uit het rapport blijkt dat er geen enkel bewijs is gevonden. Een 'normale' voorzitter zou blij zijn dat zijn organisatie wordt vrijgepleit maar Cookson bijt zich vast in zijn obsessie mij mijn titel af te nemen'', aldus Verbruggen.

Vooringenomen

Verbruggen (73) noemt het rapport 'vooringenomen' en laat het momenteel door zijn advocaten bestuderen. Volgens het voormalig IOC-lid bevat het incorrecte beschuldigingen, is het onvolledig en worden er beslissingen van de UCI bekritiseerd zonder zelfs maar de redenen te noemen waarom ze werden genomen.

Bovendien wordt volgens Verbruggen uitgerekend een aantal oud-bestuurders opgevoerd die in conflict zijn geraakt met de UCI in de tijd van het voorzitterschap van de Nederlander en zijn opvolger Pat McQuaid.

"Ik overdrijf niet als ik zeg dat er sprake is van een karaktermoord. Met de meesten van u heb ik nog gewerkt en ik weet zeker dat u mij niet herkent in de omschrijvingen.'' Cookson noemde Verbruggen in reactie op het rapport een dictator.

Verbruggen dreigt met juridische stappen; vanwege de uitlatingen van Cookson en vanwege de inhoud van het rapport, dat een kleine 3 miljoen euro kostte. "Deze 'dictator' zou in zijn tijd als voorzitter nooit hebben toegestaan dat geld op deze manier werd verkwist.''