Michal Kwiatkowski heeft zondag de vijftigste uitgave van de Amstel Gold Race op zijn naam geschreven.

De Poolse wereldkampioen op de weg won na ruim 250 kilometer de sprint van een grote groep. De Spanjaard Alejandro Valverde legde beslag op de tweede plaats, voor de Australiër Michael Matthews.

Maurits Lammertink (Roompot) was op plek 21 de beste Nederlander. Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) werd 26e en Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) passeerde als 36e de streep. Trek-coureur Bauke Mollema werd 55e.

Drievoudig winnaar Philippe Gilbert moest met de tiende plek genoegen nemen. De Belg van BMC plaatste tijdens de laatste beklimming van de Cauberg tevergeefs een aanval.

Het peloton moest in de jubileumeditie van de belangrijkste eendagswedstrijd op Nederlands grondgebied over liefst 34 hellingen.

Na diverse mislukte aanvalspogingen ontstond na 25 kilometer een kopgroep die lang van voren zou rijden. De Nederlanders Mike Terpstra (Roompot) en Timo Roosen (Lotto-Jumbo) kregen Linus Gerdemann, Laurens De Vreese, Jan Polanc en Johann van Zyl mee in hun kielzog.

Toen de voorsprong van de vluchters naar elf minuten was gestegen, schoot het peloton in gang en kon het aftellen tot de hergroepering beginnen. Deze vond plaats op 37 kilometer van de finish.

Op dat moment had Lieuwe Westra al opgegeven. De renner van Astana ging in het Vijlenerbos hard onderuit nadat hij afgelopen weekend op de kasseien van Parijs-Roubaix ook al viel.

Veel demarrages

In de slotfase volgden de demarrages elkaar op in het Limburgse heuvelland. De eerste renners van naam en faam die probeerden weg te komen waren Tony Martin, Vincenzo Nibali en Wilco Kelderman. Laatstgenoemde  verloor de aansluiting doordat hij een bocht miste.

Nibali bleef wel overeind en de Italiaan van Astana werd een van de grote smaakmakers in de slotfase. De Tourwinnaar kreeg echter geen ruimte en hetzelfde gold voor Simon Clarke, die op zeven kilometer van de aankomst werd ingerekend.

Een groep van meer dan vijftig renners begon zo aan de laatste beklimming van de Cauberg. Gilbert en Matthews sloegen een gaatje, maar werden in de afdaling naar de finish ingelopen door een grote groep. In de sprint sloeg Kwiatkowski vervolgens toe.

De 24-jarige Kwiatkowski is de eerste Poolse winnaar van de Gold Race. De klassieker in Limburg werd drie keer eerder gewonnen door een regerend wereldkampioen, voor het laatst in 1981 door Bernard Hinault.