Tom Dumoulin heeft zaterdag op imponerende wijze de zesde etappe in de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Nederlander van Giant-Alpecin was de snelste in de afsluitende tijdrit. Joaquim Rodriguez schreef de World Tour-koers op zijn naam.

Dumoulin deed 28 minuten en 46 seconden over het 18,3 kilometer lange parcours in Aia. Daarmee was hij vier seconden sneller dan Rodriguez.

De Limburger kwam in actie voordat de favorieten voor de eindzege van start gingen, maar zij beten zich allemaal stuk op de tijd van Dumoulin. De specialist van Giant-Alpecin boekte zijn eerste zege van het jaar.

Achter Dumoulin en Rodriguez legde Jon Izagirre beslag op de derde plaats.

Dumoulin steeg in het algemeen klassement naar de 29e plek, net achter Tom-Jelte Slagter. De renner van Cannondale-Garmin eindigde als 27e en was daarmee de beste Nederlander in de eindrangschikking.

Rodriguez

De race tegen de klok in het Baskenland was maar achttien kilometer lang, maar door twee klimmetjes in het parcours moesten de renners vol aan de bak.

Rodriguez en Sergio Henao stonden voorafgaand aan de chronorace gedeeltelijk bovenaan in het algemeen klassement. Rodriguez was in de tijdrit dertien seconden sneller dan de Colombiaan en nam de leiderstrui over van de kopman van Team Sky.

De Spanjaard Izagirre completeerde het podium. Hij bleef Nairo Quintana in het algemeen klassement voor.