Servais Knaven is vol vertrouwen over de winstkansen van Bradley Wiggins zondag bij Parijs-Roubaix, de laatste wedstrijd in de wegcarrière van de Brit.

"Als alles meezit, kan hij zeker voor de overwinning gaan. Ik geloof dat hij het kan, ik weet het eigenlijk wel zeker", zegt de ploegleider tegen NU.nl over de 34-jarige Sky-renner, die zich gaat richten op het baanwielrennen richting de Spelen van Rio de Janeiro volgend jaar.

"Hij weet zelf ook wel dat hij geen topfavoriet is in Roubaix en dat hij ook zomaar tiende kan worden, maar hij heeft het wel in zich. Door zijn vastberadenheid kan hij heel ver komen en de finale kleuren. Hij werd vorig jaar al negende."

Knaven, die de 'Hel van het Noorden' in 2001 op zijn naam schreef, stapte vrijdag zelf op de fiets om nog één keer het parcours door te nemen met Wiggins, die dinsdag ook al de kasseien testte.

Hoe was de tweede verkenning?
"Warm vooral, gelukkig gaat de temperatuur zondag iets omlaag en is er wat meer wind. Dat mag ook wel in Parijs-Roubaix. Het is prettig om zelf mee te rijden, dat praat makkelijker dan vanuit de auto. We hebben hem een paar keer goed doorgetrokken over de kasseien. Het lag er best goed bij, veel beter dan dinsdag toen er nog wat modder en plassen lagen."

Wat voor indruk maakt Wiggins voor zijn laatste koers?
"Hij is heel relaxed en heeft er zin in, hij heeft echt een ontzettende passie voor deze koers. We zijn al sinds december hiermee bezig en ontzettend goed voorbereid op allerlei situaties. Brad heeft op YouTube ook ontzettend veel oude beelden bekeken en vertelt me dan over ieder jaar waar iemand gedemarreerd is en wie waar is gevallen. Dat vind ik wel bijzonder, niet veel renners zullen dat doen."

Is Wiggins jullie enige kopman?
"Nee, hij en Geraint Thomas zijn de beschermde renners. Maar we hebben met Stannard, Rowe en Eisel nog drie jongens die een fantastische finale kunnen rijden. We hebben verschillende kaarten om te spelen en moeten er gewoon voor zorgen dat we voldoende renners hebben als we op de strook naar Arenberg rijden."

Is Wiggins wel bereid om te knechten? Hij heeft alles op deze koers gezet.
"Hij heeft daar geen problemen mee en kent Thomas ook al jaren. Brad heeft een plan in zijn hoofd en als dat niet lukt, is er altijd een ander plan. Ze moeten vooral goed met elkaar praten en duidelijk zijn: Wie is de kopman en wie moet zijn wiel afstaan als het nodig is? Er moet een rangorde zijn."

Zorgt het afscheid van Wiggins voor emoties bij hemzelf en de ploeg?
"Dat zou best kunnen, al toont Bradley niet zo vaak zijn emoties. We laten het op ons afkomen en dan zal de één wat uitbundiger zijn dan de ander. Als we winnen zondag, zijn er bij mij vast ook wel tranen. We hebben hier zo lang naar toegewerkt. De hoofdprijs zou fantastisch zijn."

Wiggins heeft zelfs gezegd dat winnen in Roubaix mooier is dan zijn Tourzege.
"Ja, maar dat komt vooral doordat hij hier geen fouten mag maken. Het is veel intenser dan drie weken Tour, daar komt het stapje voor stapje. Dat maakt de beleving natuurlijk wel heel anders. Als hij ze allebei heeft gewonnen, zullen ze wel op gelijke hoogte staan. Al is het eigenlijk niet te vergelijken."

Gaan jullie de koers weer controleren net als zondag in de Ronde van Vlaanderen?
"We gaan waarschijnlijk wind mee krijgen en dan wordt het een heel snelle wedstrijd. Dan valt er weinig te controleren en moeten we gewoon van voren zitten. Degenkolb en Kristoff zijn in mijn ogen twee van de topfavorieten en dan moeten hun ploegen ook de verantwoordelijkheid nemen. Het was ons zondag bijna gelukt, maar er kwam geen hulp. Dan zet ik mijn vraagtekens bij de tactiek van die teams. Ik hoop dat er nu iets meer samenwerking is. Als ploegen wedstrijden willen winnen, zullen ze toch mannen moeten opofferen. Iedereen wil altijd eerst het bordje van een ander leeg eten. Als dat leeg is, zul je toch aan je eigen bordje moeten beginnen. We zijn geen favoriet, dus we gaan ons eigen bord niet te snel leeg eten."

Verwacht je ook concurrentie van Terpstra en Boom?
"Dat zijn ook twee kanshebbers. Mochten wij niet winnen, dan heb ik het liefste dat één van hen het doet. Ook dan zal ik blij zijn omdat ze het allebei verdienen. Maar zo kan ik nog wel tien favorieten opnoemen. Het kan alle kanten op."