De finale van de Scheldeprijs leverde woensdag niet voor de eerste keer een massale valpartij op. Diverse renners werden afgevoerd naar het ziekenhuis.

Onder anderen Elia Viviani (Sky), Sam Bennett en Shane Archbold ( beiden Bora-Argon) moesten zich laten onderzoeken door doktoren. De precieze schade is nog onduidelijk.

Tom Van Asbroeck van Lotto-Jumbo werd op iets minder dan een kilometer van de streep door twee coureurs in de mangel genomen waarna het drietal onderuit ging en er veel renners overheen vielen.

Van Asbroeck, die al eerder viel in de Driedaagse van West-Vlaanderen, hoopt dat zijn val geen ernstige schade heeft veroorzaakt. De Belg zegt de komende dagen te moeten afwachten.

Zijn teamgenoot Sep Vanmarcke vreesde al dat er een valpartij aan zou komen. "In de laatste rondes liet ik me afzakken omdat er altijd valpartijen zijn in de finale. Ik wilde geen risico's nemen met het oog op Parijs-Roubaix van zondag."

Video: Massale valpartij in de Scheldeprijs

Beboeten

Bert De Backer van Giant-Alpecin vond dat er roekeloos gereden werd in de finale. "Ooit zullen ze renners moeten beboeten die zo onverantwoordelijk rijden als vandaag. Ja, we moeten risico's nemen, maar altijd met respect", twitterde de Belg.

André Greipel van Lotto-Soudal deed voor het tweede jaar op rij niet mee met de Vlaamse eendagskoers. De Duitse sprinter heeft al vaker geklaagd over de veiligheid van het parcours.

Winnaar Alexander Kristoff, die de snelste was in de sprint van een flink uitgedund peloton, kreeg weinig mee van de vallende renners. "We waren net naar voren geschoven toen de renners onderuit gingen, dus ik heb het alleen horen gebeuren. Het parcours maakt daar een lichte bocht, dus het is altijd gevaarlijk op die plek."

Danny van Poppel wist ook te ontkomen en sprintte naar de vijfde plek. De kopman van Trek was daar niet tevreden mee. "Ik ben teleurgesteld omdat ik het podium wilde halen. Ik was gewoon niet goed genoeg."