Ploegleider Merijn Zeeman hoopt dat er snel een einde komt aan de pech die Lotto-Jumbo dit voorjaar achtervolgt. Iedere kopman van de Nederlandse formatie kreeg al te maken met tegenslag en er is nog geen koers gewonnen.

"Het is gigantisch frustrerend, maar we moeten gewoon zorgen dat we een goed plan hebben om weer in de spiraal naar boven te komen", aldus de ploegleider van Lotto-Jumbo, woensdag actief in de Scheldeprijs, tegen NU.nl.

Robert Gesink, Laurens ten Dam, Moreno Hofland en Tom Van Asbroeck moesten al wedstrijden missen. Een griepje speelde Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman even parten in de eerste maanden van 2015.

"We hebben laatst een document gemaakt en daarin werd duidelijk dat 70 procent van de renners griep heeft gehad. We hebben daarnaast extreem veel te kampen met blessures van mensen die er lang uit zijn."

"Dat kan geen enkele ploeg opvangen, maar dat telt natuurlijk niet. Die nul staat er gewoon. We evalueren en reflecteren onze werkwijze continu, maar tegen zoveel griepgevallen kun je je niet wapenen."

Balen

Lotto-Jumbo heeft daarnaast het probleem dat er minder renners zijn dan in de Belkin-tijd en er zodoende weinig kleine koersen gereden worden. "Het is niet zomaar even winnen in de World Tour. We hebben het over de absolute wereldtop van een hele gemondialiseerde sport. Je moet daar verschrikkelijk goed voor zijn."

"We hebben twee sprinters die voor overwinningen moeten zorgen, massasprints zijn toch de beste kans. Maar Van Asbroeck valt uit in de Driedaagse van West-Vlaanderen en Hofland is al het hele jaar ziek. Het is balen, maar daar laat ik niet zoveel ruimte toe. We moeten verder en een nieuwe stap gaan maken."

Door de tegenslagen moet Lotto-Jumbo noodgedwongen andere keuzes maken. Zo is de onervaren George Bennett deze week kopman in de Ronde van Baskenland, onderdeel van de World Tour, bij afwezigheid van Gesink.

Ziek

Mike Teunissen moest die koers maandag al na één etappe verlaten door de gevolgen van een eerdere val. Brian Bulgac ging dinsdag onderuit en stapte eveneens af.

Martijn Keizer rijdt weer rond in het Baskenland omdat Paul Martens op het laatste moment ziek afhaakte. De tijdritspecialist zou eigenlijk woensdag met Kruijswijk op trainingskamp gaan in Spanje richting de Giro d'Italia.

Hofland zou op zijn beurt in de Scheldeprijs van start gaan, maar is nog onvoldoende hersteld van ziekte. Ook Rick Flens moet afzien van deelname omdat hij niet fit is. De Zaandammer moet zondag Sep Vanmarcke ondersteunen in Parijs-Roubaix. De Belg wil daar zijn teleurstellende optreden in de Ronde van Vlaanderen goedmaken.