Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Robert Gesink en Laurens ten Dam

Wielrennen Lotto-Jumbo stoomt Gesink en Ten Dam klaar voor Romandië

Lotto-Jumbo rekent erop dat de geblesseerden Robert Gesink en Laurens ten Dam eind deze maand hun rentree maken in de Ronde van Romandië.
Door NU.nl/Charlie Bootsman

Beide klassementsrenners hebben dit jaar door tegenslagen nog weinig gekoerst. Gesink worstelde met privé-omstandigheden en knieklachten terwijl Ten Dam een virus opliep en vier ribben brak bij een val in Catalonië.

"Met Gesink hebben we een droomplan gemaakt. Als dat lukt, is alles perfect", zegt Louis Delahaije, trainer van Gesink en high performance director bij de Nederlandse ploeg, tegen NU.nl.

"Het is geen zware knieblessure, maar hij had er altijd last van. Vorige week heeft hij pas voor het eerst in blokken van vier en vijf uur getraind. Dat gaat goed, al bouwen we het voorzichtig op."

Tour

Lotto-Jumbo liet vorige week al weten dat Gesink deze week de Ronde van Baskenland en later in de maand de klassiekers Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik moet missen. In het paasweekend werd na zijn eerste pijnvrije trainingen definitief bepaald dat hij zich richt op Romandië, dat op 28 april begint in Zwitserland.

"Hij had in Baskenland kunnen starten, maar bij dit soort renners moet je naar de langere termijn kijken. Gesink moet er straks staan in de Tour de France en heeft nu niet voldoende competitie om in Baskenland goed te zijn. Dit heeft geen invloed voor de Tour hoor. Daar zit nog zoveel tijd tussen met veel koersmomenten."

"Het is ook niet zo dat hij er drie weken uit is geweest. Het langste dat hij niet heeft getraind is vijf of zes dagen en dat was vanwege een griepje. Ik heb er vertrouwen in dat hij sterk terugkomt, al is het natuurlijk wel vervelend."

Ten Dam beperkte zich aanvankelijk tot binnenshuis fietsen op de roller, maar heeft inmiddels al buiten getraind. "Gebroken ribben zijn altijd een pijnlijk verhaal. Dat is één van de weinige delen in je lichaam die je niet kunt uitschakelen. Ook bij hem hopen we op Romandië."

Voor Ten Dam geldt ook dat zijn kwetsuur geen gevolgen heeft voor de rest van het seizoen. De klimmer richt zich net als Gesink op de Tour, die op 4 juli in Utrecht van start gaat. "Hij traint gewoon twee keer per dag en hoeft niet op bed te liggen of zoiets. Die is straks wel weer in orde."


Lees meer over:

Robert GesinkLaurens ten DamLotto-Jumbo

Aanbevolen artikelen