Servais Knaven had zondag in de Ronde van Vlaanderen een prominente rol voor Bradley Wiggins in gedachte bij Team Sky, maar de Brit was mede door pech niet aanwezig in de finale.

"Het zat Brad niet mee. Voor de eerste keer Kwaremont was hij gevallen en hij moest twee keer van fiets wisselen. Daardoor zat hij te ver van achter", analyseerde de ploegleider van de Britse formatie.

Knaven had gehoopt dat Wiggins in de slotkilometers nog een belangrijke rol kon spelen voor kopman Geraint Thomas, die slechts veertiende werd en niet mee kon doen om de prijzen.

"De bedoeling was dat Wiggins hem nog kon assisteren. Dat was een mooi plan, maar de uitvoering is een tweede. Gelukkig voelde Wiggins zich na zijn val wel weer beter, al weet ik niet hoe ernstig het is."

Enerverend

De eindklassering van Thomas was teleurstellend aangezien de Brit vooraf nog was gebombardeerd tot topfavoriet door drievoudig winnaar Tom Boonen, die zelf ontbrak door de gevolgen van een valpartij.

"Hij was zeker de man waar ze naar keken en kreeg ook totaal geen hulp toen hij naar de voorste groep wilde rijden. Hij heeft wel gedaan wat hij kon en reed sterk. Hij kwam zelfs tot twaalf seconden van de eerste twee."

Knaven doelt op winnaar Alexander Kristoff en nummer twee Niki Terpstra, die door de Noor eenvoudig werd geklopt in de sprint. "Het was een enerverende finale. Niki speelde het wel goed richting de laatste meters, maar Kristoff is zo sterk."

"Die was zeker de beste, want je zou denken dat op 25 kilometer van de streep wegrijden te vroeg is. Dat was tactisch misschien iets onmogelijks, maar hij kan het dus wel en is gewoon supersterk."

Twee kopmannen

Parijs-Roubaix is volgende week de laatste koers in de wegcarrière van Wiggins. Knaven, winnaar van de Hel van het Noorden in 2001, houdt nog in het midden of de oud-Tourwinnaar daar de kopman is.

"Dat is weer een andere koers. We gaan van de week eens bij elkaar zitten en een plan maken. We starten in principe altijd met één kopman, al is Parijs-Roubaix de enige koers die je met twee kopmannen kunt rijden."